Ελλείψεις σε τρόφιμα στη Ρωσία λόγω εμπάργκο

Ελλείψεις σε τρόφιμα στη Ρωσία λόγω εμπάργκο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση που επέβαλε η Μόσχα, εμφανίζονται σοβαρές ελλείψεις και άνοδος τιμών σε βασικά είδη διατροφής στη Ρωσία. Επιπλέον, η χώρα έχει υποχρεωθεί να αναζητήσει άλλους προμηθευτές, εφόσον η εγχώρια παραγωγή δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού.

Τέτοιες είναι η Τουρκία, καθώς και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πρέπει να αναφερθεί ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επέβαλαν στη Μόσχα κυρώσεις εξαιτίας τις σύρραξης στην Ουκρανία και της κατάρριψης του μαλαισιανού Boeing και εκείνη με τη σειρά της αντεπιτέθηκε.

Απαγόρευσε τις εισαγωγές από μία ευρεία γκάμα τροφίμων, προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τη Νορβηγία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Stratfor Global Intelligence, μεταξύ όσων απαγορεύτηκαν περιλαμβάνονται και βασικά είδη διατροφής για τους Ρώσους, όπως το κρέας, τα λαχανικά και τα πουλερικά. Ως αποτέλεσμα οι τιμές τους έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ειδικά του λάχανου έχει ανέλθει από τις αρχές της χρονιάς άνω του 60%. Το πρώτο τρίμηνο, συγκεκριμένα, η τιμή της πατάτας ανήλθε 36%, ενώ του βοδινού κρέατος κατά 10%.

Η ρωσική παραγωγή τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί φέτος, αλλά δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση, όπως συμβαίνει και με τις εισαγωγές, οπότε παρατηρούνται ελλείψεις. Πριν από την όξυνση των σχέσεων με την Ουκρανία και τις κυρώσεις, η Ρωσία εισήγαγε πολλά προϊόντα από τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Σήμερα έχει στραφεί στη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και τη Λατινική Αμερική, ενώ συγκεκριμένα από τη Βραζιλία αυξήθηκαν οι εισαγωγές κρέατος. Ειδικά οι εισαγωγές σε χοιρινό αυξήθηκαν 76,8%.

Οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Τουρκία αυξήθηκαν 25% σε ετήσια βάση, δηλαδή κατά 140.000 τόννους. Οι δε εισαγωγές σε λευκό κρέας και θαλασσινά από την ίδια χώρα προς τη Ρωσία αυξήθηκαν 400%.

Το Κρεμλίνο ανησυχεί μήπως τα ακριβότερα τρόφιμα σε συνδυασμό με το αδύναμο ρούβλι και την εξασθένηση της οικονομίας προκαλέσουν έντονη κοινωνική αναταραχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή