Τα κληρονομικά φοβίζουν τους συνταξιούχους

Τα κληρονομικά φοβίζουν τους συνταξιούχους

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες αλλαγές συντελούνται τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την κληρονομιά και τον τρόπο ή τον βαθμό στον οποίο μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει σχετική έρευνα της HSBC με αντικείμενο «το μέλλον της συνταξιοδότησης, επιλογές για την τρίτη ηλικία», που εκπονήθηκε με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 16.000 ατόμων από 15 χώρες, και φέρνει στο φως ένα νέο είδος κληρονομιάς, την «κληρονομιά εν ζωή».

Ως «κληρονομιά εν ζωή» χαρακτηρίζει η HSBC την οικονομική στήριξη που παρέχουν στην οικογένειά τους τρεις στους πέντε συνταξιούχους. Με τον τρόπο αυτό μεταβιβάζεται τμήμα της περιουσίας στις επόμενες γενιές, με το 22% των συνταξιούχων να δηλώνει ότι δίνει χρήματα στα ενήλικα παιδιά του και το 12% στα εγγόνια του. Η διαδικασία αυτή προβληματίζει, όμως, τους συνταξιούχους, καθώς σε ποσοστό 41% δηλώνουν πως ανησυχούν για το αν θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά την οικογένειά τους ενώ σε ποσοστό 40% ότι ανησυχούν μήπως βρεθούν οι ίδιοι να εξαρτώνται οικονομικά από τους συγγενείς τους. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει επίσης πως η πλειονότητα των συνταξιούχων και συγκεκριμένα σε ποσοστό 73% δηλώνουν πως δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν κανένα από τα όνειρα που είχαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν. Η ερευνητικά ομάδα της HSBC που εξεπόνησε την έρευνα θεωρεί πιθανόν αυτό να είναι αποτέλεσμα ακριβώς της οικονομικής στήριξης που παρέχουν συστηματικά στα παιδιά τους ή σε άλλους συγγενείς τους.

Από την εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 16.000 άτομα από 15 χώρες, προκύπτει πως περίπου τα 3/4 -και συγκεκριμένα των 74% των ερωτηθέντων παραγωγικής ηλικίας- σκοπεύουν να αφήσουν περιουσία στα παιδιά τους, αλλά μόνον το 29% της ίδιας ηλικίας νιώθει σίγουροι ότι θα τα καταφέρει. Την ίδια στιγμή, πάντως, πολλοί συνταξιούχοι υπολογίζουν στην κληρονομιά που έχουν λάβει οι ίδιοι για τη διαβίωσή τους όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Το 43% όσων έχουν λάβει κληρονομιά ή προσβλέπουν σε κάποια κληρονομιά ευελπιστεί να χρηματοδοτήσει με αυτήν μερικώς ή πλήρως τη διαβίωσή τους μετά τη συνταξιοδότησή τους. Ακόμη υψηλότερα είναι τα ποσοστά όσων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και προσβλέπουν στη χρηματοδότησή τους από κληρονομιά όταν θα βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία. Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 66% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι σε προχωρημένη ηλικία θα χρησιμοποιήσουν την κληρονομιά που θα λάβουν. Ωστόσο, μόνον το 32% των ατόμων παραγωγικής ηλικίας έχει λάβει κληρονομιά, με ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό στις ηλικίες 45 ώς 65.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή