Το πετρέλαιο δεν σώζει τη Βενεζουέλα

Το πετρέλαιο δεν σώζει τη Βενεζουέλα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά το ένα τρίτο εκτιμάται ότι μειώθηκαν τα πετρελαϊκά έσοδα της Βενεζουέλας το 2014, λόγω των γενναίων επιδοτήσεων στην εγχώρια κατανάλωση και των ειδικών συμφωνιών με κυβερνήσεις για την προμήθεια ενέργειας με χαμηλό αντίτιμο ή την αποπληρωμή δανείων στο εξωτερικό. Η ευάλωτη οικονομία της Βενεζουέλας, ούτως ή άλλως, πλήττεται από τη μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με τον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, να επιρρίπτει ευθύνες στη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός κυμαινόταν τον Δεκέμβριο στο 68,5%, τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί κατά, περίπου, 30% την τελευταία διετία και η επίσημη ισοτιμία του μπολίβαρ έχει υποχωρήσει δραματικά.

Η Βενεζουέλα συμμετέχει στον ΟΠΕΚ και διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Κι όμως αντιμετωπίζει ελλείψεις βασικών αγαθών, όπως τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Petroleos de Venezuela (PDVSA) δεν εξασφαλίζει τα αναγκαία έσοδα για να καλύψει δικές του υποχρεώσεις ώστε να συνεισφέρει στην ευρύτερη οικονομία. To 96% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Βενεζουέλας προέρχεται από το πετρέλαιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει τον σημαντικό ρόλο της PDVSA.

Ερευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters προσδιορίζει τη μείωση εσόδων της PDVSA στα 24 δισ. δολάρια, υπολογίζοντας ότι τα πετρελαϊκά έσοδα διαμορφώθηκαν το 2014 στα 50 δισ. δολάρια. Οπως τονίζει, ωστόσο, το πρακτορείο, είναι δύσκολο να υπάρξουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις λόγω της ανεπάρκειας στοιχείων από την PDVSA και την κυβέρνηση. Ενδεικτικό παράδειγμα των συναλλαγών αυτών με χαμηλό αντίτιμο για το πετρέλαιο της Βενεζουέλας είναι οι δανειακές συμφωνίες με την Κίνα. Το Πεκίνο έχει δανείσει πάνω από 50 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα από το 2007, τα οποία αποπληρώνονται με ανταλλαγή πετρελαίου και άλλων προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή