Ελλειμμα 10 δισ. στις συντάξεις της Lufthansa

Ελλειμμα 10 δισ. στις συντάξεις της Lufthansa

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά επίπεδα εκτινάχθηκε το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου της αεροπορικής Lufthansa, φθάνοντας τα 10,2 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Δηλαδή, το πρώτο τρίμηνο ήταν αυξημένο κατά 41% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο στα τέλη του 2014. Ωστόσο, το α΄ τρίμηνο η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 425 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 252 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα προ ενός έτους. Βέβαια, οι δαπάνες της παραμένουν αυξημένες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις συντάξεις και όσες σχετίζονται με τις απεργίες των πιλότων της. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι Financial Times, ένας από τους λόγους, που επιδείνωσαν την κατάσταση στο συνταξιοδοτικό ταμείο, είναι ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά στην αγορά. Η διοίκηση του γερμανικού αερομεταφορέα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως είναι επείγουσα η ανάγκη αναθεώρησης των παροχών, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε περικοπές των συντάξεων. Η σύνταξη ως επενδυτικό προϊόν με συγκεκριμένη απόδοση συνδέεται με τα επιτόκια της αγοράς.

Οταν αυτά είναι χαμηλά, όπως στην παρούσα συγκυρία, για να αποδώσει η Lufthansa τις προβλεπόμενες συντάξεις θα πρέπει να αυξήσει τα περιουσιακά της στοιχεία ή να κάνει ενέσεις ρευστού. Πάντως, τα προβλήματα στο συνταξιοδοτικό ταμείο του αερομεταφορέα, καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία εν μέρει αποτελούν μία έκφανση της χαλαρής πολιτικής της ΕΚΤ, λειτουργούν δυσμενώς για ορισμένες εταιρείες, οι οποίες πληρώνουν περισσότερα για την κάλυψη των συνταξιοδοτικών τους υποχρεώσεων. Η γενική οικονομική διευθύντρια της Lufthansa κάνει λόγο για άμεση ανάγκη αναθεώρησης των δεδομένων.

Η αναλογία, που δηλώνει τον δανεισμό της εταιρείας και το πόσα από τα περιουσιακά της στοιχεία χρηματοδοτούν οι μέτοχοι, έχει μειωθεί 10,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 7,5% το 2014 έναντι του στόχου για 25%. Στη Lufthansa το προεξοφλητικό επιτόκιο, με το οποίο υπολογίζονται οι μελλοντικές συντάξεις, για το προκαθορισμένο συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα υποχώρησε από το 2,6% το δ΄ τρίμηνο του 2014 στο 1,7% το α΄ τρίμηνο του 2015. Η Lufthansa επιδιώκει να θέσει τέλος στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να διαπραγματευθεί ένα εναλλακτικό με τους υπαλλήλους της.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή