Επιταχύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Επιταχύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συνδυασμός χαμηλών τιμών ενέργειας και οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2015 και το 2016, προέβλεψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η ανάκαμψη θα είναι άνιση, με τη γερμανική οικονομία να είναι η μεγάλη κερδισμένη, και η γαλλική και η ιταλική να αδυνατούν να ακολουθήσουν στον ίδιο ρυθμό. Εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι ότι η ανεργία θα μειωθεί ελάχιστα, ενώ ο πληθωρισμός, αν και θα ενισχυθεί, θα παραμείνει πολύ μακριά από τον στόχο και το 2016.

«Η ευρωπαϊκή οικονομία απολαμβάνει τη θετικότερη άνοιξη των τελευταίων ετών, με τη βελτίωση να υποστηρίζεται τόσο από εξωτερικούς παράγοντες όσο και από πολιτικές (αποφάσεις) που αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς» δήλωσε χθες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πιερ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2015 και με ρυθμό 1,9% το 2016. Τον περασμένο Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 1,3% και 1,9% αντίστοιχα.

Ωστόσο, τα οφέλη από την εξασθένηση του ευρώ που προκαλείται από τις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και η πτώση της τιμής του πετρελαίου δεν κατανέμονται ομοιόμορφα στην Ευρωζώνη. Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, την υιοθέτηση της οποίας πολέμησε λυσσαλέα επί χρόνια. Το γερμανικό ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 1,9% το 2015 και 2% το 2016, ενώ τον Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε ανάπτυξη 1,5% εφέτος και 2% του χρόνου. Αντιθέτως, πολύ μικρότερη είναι η αναθεώρηση του γαλλικού ΑΕΠ, το οποίο προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,1% εφέτος, από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 1,7% το 2016, από 1,8% που προέβλεπε η Κομισιόν τον περασμένο Φεβρουάριο. «Πρέπει να γίνουν περισσότερα ώστε να διασφαλιστεί ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι εποχικό φαινόμενο» είπε ο κ. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στη Γαλλία, προϊδεάζοντας ότι η Κομισιόν θα απαιτήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τη γαλλική κυβέρνηση όταν παρουσιάσει, στο τέλος του μήνα, τις εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε χώρα. «Η ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά ασθενική και δεν αρκεί ώστε να υπάρξει επιστροφή στην πλήρη απασχόληση. Επί της ουσίας, η γαλλική οικονομία δεν πηγαίνει αρκετά καλά», προειδοποίησε χθες ο Κριστιάν Νουαγιέ, κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Η γαλλική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η πτώση των τιμών της ενέργειας και το αδύναμο ευρώ θα ενισχύσουν το γαλλικό ΑΕΠ κατά 0,5% το διάστημα 2015-2016. Πράγμα που σημαίνει ότι η κατάσταση της γαλλικής οικονομίας είναι τόσο προβληματική ώστε ακόμη και η ενίσχυση της ΕΚΤ και των άλλων θετικών παραγόντων δεν επαρκεί ώστε να πετύχει αξιοπρεπείς ρυθμούς ανάπτυξης. Ομοίως, η ιταλική οικονομία προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,6% το 2015 και με ρυθμό 1,4% το 2016, από 0,6% και 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία βγαίνει από τρία συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.

Η Ευρωζώνη θα γλιτώσει τον αποπληθωρισμό και οι τιμές θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται προβλέπει η Κομισιόν. Ωστόσο ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί το 2015 μόλις κατά 0,1% (από -0,1% προηγούμενη πρόβλεψη) για να φτάσει ρυθμό αύξησης 1,5% το 2016. Δηλαδή θα παραμείνει πολύ μακριά από τον στόχο του 2% καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας στις χώρες της «περιφέρειας». Η ανεργία στην Ευρωζώνη θα παραμείνει σε «ανυπόφορα υψηλό επίπεδο» και τα επόμενα χρόνια, παραδέχτηκε χθες η Κομισιόν. Προβλέπει ποσοστό ανεργίας 11% το 2015 και μείωσή του στο 10,5% το 2016, από 11,2% και 10,6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή