Κομισιόν κατά αμερικανικών κολοσσών

Κομισιόν κατά αμερικανικών κολοσσών

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει τα πάνω κάτω στο πεδίο αυτό με επιχειρηματικές δραστηριότητες δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο κυρίως δραστηριοποιούνται αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Amazon, Google και Facebook. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιορίσει τα μερίδια αγοράς των εν λόγω ομίλων, δημιουργώντας χώρο για να αναπτυχθούν ήδη υπάρχουσες ή μελλοντικές ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ειδικότερα, η Κομισιόν αρχίζει ευρεία έρευνα σε διαδικτυακές πλατφόρμες (όπως οι Google και Facebook) για τη δεσπόζουσα θέση τους. Στόχος της είναι να διερευνηθεί ο ρόλος των αμερικανικών κολοσσών στη Γηραιά Ηπειρο. Το σχετικό αίτημα έχουν με επίταση διατυπώσει τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, ειδικά μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης των κυβερνήσεων των δύο χωρών από τις μυστικές υπηρεσίες των HΠΑ. Πριν από μερικές εβδομάδες, εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αθέμιτο ανταγωνισμό εκ μέρους της Google αναφορικά με τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Μία ενιαία ψηφιακή αγορά σημαίνει ότι η Κομισιόν θα προωθήσει ευρύτατες μεταρρυθμίσεις από τις ηλεκτρονικές αγορές και το εμπόριο μέχρι τις βιντεοκλήσεις, τις τηλεπικοινωνίες και τα δικαιώματα μετάδοσης αγώνων.

Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια του Αντρους Ανσιπ, πρώην πρωθυπουργού της Εσθονίας, ο οποίος αναλαμβάνει να εποπτεύσει τις μεταρρυθμίσεις: «Η εσωτερική αγορά δεν λειτουργεί όπως πρέπει, επειδή πολλές εταιρείες ακολουθούν πρακτικές στο Διαδίκτυο, οι οποίες δεν θα ήταν αποδεκτές στις συμβατικές αγορές». Επιπλέον, η Επιτροπή ετοιμάζει έρευνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο, εξετάζοντας τακτικές ομίλων τύπου Amazon.

Σε ανακοίνωσή της έχει δηλώσει ότι θα άρει περιορισμούς που θέτουν εταιρείες και εμποδίζουν τους καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα ή να δουν ταινίες από ιστοσελίδα σε άλλη χώρα. Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Τζούλια Ρεντά παρατηρεί πως απώλειες θα έχουν τα μεγάλα αγγλόφωνα κινηματογραφικά στούντιο και οι αθλητικές διοργανώσεις, όπως το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της Βρετανίας, το οποίο εμποδίζει τους θεατές να το παρακολουθούν χωρίς συνδρομή. Ωστόσο, αυτή η συνθήκη δεν είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις διοργανώσεις.

Φιλόδοξοι στόχοι, γενικόλογο σχέδιο

Η πρωτοβουλία της Επιτροπής να ορίσει κοινό πλαίσιο στην ψηφιακή αγορά θα αφορά τα πάντα: από τα μηνύματα μέσω κινητών τηλεφώνων μέχρι την τηλεόραση και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κατά το ινστιτούτο ΙW, η πολιτική της είναι πολύ γενικόλογη και, όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα, φαίνεται πολύ φιλόδοξη, εφόσον θέτει προθεσμία έως το 2016. Η Κομισιόν επιδιώκει με μία και μόνη προσέγγιση να καλύψει τα πάντα και θέτει πολύ στενά όρια. Λόγου χάριν, προβλέπεται για φέτος εμπεριστατωμένη ανάλυση για την αγορά πλατφορμών και την οικονομία του μοιράσματος, αλλά αμφισβητείται εάν μπορούν να καθοριστούν και συγκεκριμένα μέτρα σε τόσο βραχύ διάστημα. Τα νομοθετικά πλαίσια στις χώρες της Ε.Ε. υστερούν έναντι των νέων εξελίξεων στην τεχνολογία. Στην πρώτη γραμμή τίθενται η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η προστασία των δεδομένων και η ασφάλειά τους, καθώς και οι ρυθμίσεις του διαδικτυακού εμπορίου. Ο στόχος της στρατηγικής της ενιαίας ψηφιακής αγοράς είναι να βελτιώσει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, να δημιουργήσει συνθήκες επιτυχημένων δικτύων και υπηρεσιών και να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της ψηφιακής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή