Το γουάν δεν είναι πλέον υποτιμημένο

Το γουάν δεν είναι πλέον υποτιμημένο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο να ανακηρύξει το γουάν ως νόμισμα μη υποτιμημένο πρώτη φορά μέσα στην τελευταία δεκαετία. Η πρωτοβουλία αυτή συνιστά σημείο αναφοράς για τις προσπάθειες της χώρας να ανοίξει την οικονομία της, ενώ αποτυπώνει και τις αλλαγές στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Παράλληλα, μπορεί να αμβλύνει την κριτική που ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Κίνα σχετικά με τη νομισματική τους πολιτική. Η επαναξιολόγηση εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, η οποία θα δημοσιοποιηθεί επισήμως τους προσεχείς μήνες, έρχεται ως επιστέγασμα μετά τη χρόνια κριτική που ασκούσε το ΔΝΤ στην κινεζική κυβέρνηση.

Κατά τους αναλυτές, όμως, ο διεθνής οργανισμός ουσιαστικά υπονομεύει την πολιτική του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία συνίσταται στο να ασκεί πιέσεις στο Πεκίνο για τον τρόπο χειρισμού της ισοτιμίας του γουάν. Παράλληλα, ίσως αποτρέψει τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου να εισαγάγουν τις ανησυχίες τους για το γουάν σε εκκρεμή νομοθετήματα, που αφορούν διμερείς εμπορικές συμφωνίες. «Μοιάζει σαν να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια των ΗΠΑ», επισημαίνει ο Εσουαρ Πράσαντ, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ αρμόδιο για την Κίνα. «Η Ουάσιγκτον προσέβλεπε στο ότι η υφιστάμενη αξιολόγηση του ΔΝΤ για το γουάν, την οποία έκρινε ως αντικειμενική, θα παρατεινόταν σε βάθος χρόνου».

Η μεταστροφή στη στάση του διεθνούς οργανισμού παρατηρείται σε μια κάθε άλλο παρά τυχαία συγκυρία. Το Πεκίνο, πλέον, ολοένα και περισσότερο θέτει σε αμφιβολία την εδραιωμένη παγκόσμια τάξη. Προσφάτως η Κίνα εξασφάλισε ευρεία στήριξη για τη νέα της Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών, η οποία συνεστήθη ανταγωνιστικά προς την Παγκόσμια Τράπεζα. Επιπλέον, ενδιαφέρεται αν δημιουργήσει ένα σύγχρονο «δρόμο του μεταξιού», συνδέοντας με πιο εποικοδομητικό τρόπο τη δική της οικονομία με τις οικονομίες των λοιπών κρατών της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ευρώπη. Τέλος, το Πεκίνο ζήτησε από το ΔΝΤ να συμπεριλάβει το γουάν στο καλάθι των διακεκριμένων νομισμάτων, στα οποία είναι εκπεφρασμένα τα διαθέσιμά του σε περιπτώσεις επειγουσών πιστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή