Οι πρωταγωνιστές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΡΓΚΡΕΘ ΒΕΣΤΑΓΚΕΡ

Βάζει κοινούς κανόνες στην ψηφιακή αγορά της Ευρώπης

Μια ενιαία ψηφιακή αγορά με κοινούς κανόνες για όλους τους παίκτες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην υψηλή τεχνολογία, στις υπηρεσίες και στα προϊόντα της, καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέθ Βεστάγκερ υιοθετεί αυστηρότερη γραμμή έναντι κολοσσών όπως οι Google και Αmazon, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον. Συγκεκριμένα, πρόκειται να διερευνήσει το πώς οι όμιλοι αυτοί συλλέγουν τα αποτελέσματα αναζήτησης και χρησιμοποιούν τα δεδομένα των πελατών τους. Η νέα ψηφιακή αγορά θα θέτει αυστηρότερους κανόνες για υπηρεσίες συνδρομητικών καναλιών (π.χ. Netflix) και υπηρεσίες μηνυμάτων και διαδικτυακής επικοινωνίας (π.χ. Whatsapp και Skype), που ανταγωνίζονται μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέσω της επιτρόπου, η έρευνα για την Google και την Amazon θα ξεκινήσει πριν από την εκπνοή του 2015 και μεταξύ άλλων θα ασχοληθεί και με θέματα όπως το εάν οι υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης θα πρέπει να υπόκεινται στο ίδιο καθεστώς με εκείνες της συμβατικής τηλεόρασης.

REUTERS

ΑΜΠΝΤΑΛΑ ΕΛ ΜΠΑΝΤΡΙ

Το… μυστήριο της πτώσης του πετρελαίου και οι φήμες

Τον σημαντικό ρόλο των φημολογιών στη διαμόρφωση της τιμής του «μαύρου χρυσού», καθώς και την αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, έθιξε με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ). Ο Αμπντάλα ελ Μπάντρι διευκρίνισε πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως την κάμψη της τιμής του πετρελαίου κατά 60% από τον Ιούνιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015. «Βασικός λόγος είναι ότι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες – μη μέλη του ΟΠΕΚ προέβησαν σε αύξηση παραγωγής σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση ήταν υποτονική. Επιπλέον, συνέβαλε στην πτώση της τιμής και η φημολογία», τόνισε ο Αμπντάλα ελ Μπάντρι. Σημειώνεται πως το πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησε σε ναδίρ εξαετίας τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα η παραγωγή των ΗΠΑ εξακοντίστηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Στην τελευταία σύνοδο του ΟΠΕΚ αποφασίστηκε να μην αλλάξει ο στόχος παραγωγής, αναθερμαίνοντας τις φήμες για περαιτέρω υποχώρηση τιμών, προκειμένου να ανακοπεί η εξορυκτική δραστηριότητα των ΗΠΑ.

BLOOMBERG

ΤΖΟΝ ΤΣΑΜΠΕΡΣ

Αποχωρεί από το τιμόνι της Cisco Systems έπειτα από 20 χρόνια

Το κεφάλαιο μιας μακράς σταδιοδρομίας στη Cisco Systems θα κλείσει ο διευθύνων σύμβουλός της, ο 65χρονος Τζον Τσάμπερς, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του τον Ιούλιο. Επειτα από εικοσαετή θητεία, ένας από τους μακροβιότερους επιχειρηματικούς ηγέτες στη Σίλικον Βάλεϊ παραδίδει τα σκήπτρα στον διάδοχό του, τον 49χρονο Τσακ Ρόμπινς, έναν ακόμη βετεράνο της Cisco. Ο Τζον Τσάμπερς, εμβληματική φυσιογνωμία στην υψηλή τεχνολογία από την εποχή της έκρηξης των διαδικτυακών εταιρειών, θα αναλάβει πλέον ρόλο εκτελεστικού προέδρου. Κατά τους αναλυτές της Γουόλ Στριτ, η διοικητική αλλαγή ήταν αναμενόμενη και συνιστά έναν αναπροσανατολισμό της εταιρείας στις πρωτεύουσες δραστηριότητές της. Η Cisco Systems επί ηγεσίας Τσάμπερς εξαγόρασε πάμπολλες εταιρείες. Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατόρθωσε να τις ενσωματώσει με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να οδηγηθεί σε πεδία πέραν των βασικών δραστηριοτήτων της Cisco στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή