Υποχώρηση δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για τη δυναμική της οικονομίας ΗΠΑ

Υποχώρηση δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για τη δυναμική της οικονομίας ΗΠΑ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλέον πρόσφατες ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ ενισχύουν τις αμφιβολίες των επενδυτών για τη δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας τους επόμενους μήνες. Χαρακτηριστικά, οι λιανικές πωλήσεις παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, ενώ η αγορά ανέμενε αύξηση 0,2%, εξέλιξη που, σε κάποιο βαθμό, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης βρίσκεται -ως ποσοστό του διαθέσιμου ακαθάριστου εισοδήματος- σε υψηλό περίπου 2 ½ ετών, ενώ ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε τον Απρίλιο στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών. Η αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκε στα τέλη του προηγούμενου μήνα αιφνιδίασε αρνητικά, παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης 0,2% σε ετήσια βάση, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών περίπου, με ένα μέρος της αγοράς να θεωρεί ότι η σημαντική αποδυνάμωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό σε παροδικούς παράγοντες. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένες, με τον κύριο δείκτη τιμών παραγωγού να υποχωρεί τον Απρίλιο 1,3% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα του 2010. Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, η αγορά εκτιμά ότι πιθανότατα η Fed δεν θα βιαστεί να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, γεγονός που ευνόησε τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια την εβδομάδα που διανύσαμε, ενώ άσκησε νέες πιέσεις στο δολάριο έναντι των περισσοτέρων κύριων νομισμάτων.

Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street βρέθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 2.120 μονάδες στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης DXY του δολαρίου κατέγραφε αργά την Παρασκευή στην αγορά της Ευρώπης απώλειες περίπου 1% και 5,6% αντίστοιχα σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας και με το υψηλό 12 ετών στα μέσα του προηγούμενου μήνα. Επωφελούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, το ευρώ ανήλθε την Πέμπτη πάνω από τα 1,1400 δολάρια για πρώτη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες πριν υποχωρήσει κοντά στα 1,1300 την επόμενη ημέρα παραμένοντας όμως υψηλότερα από χαμηλά στα 1,100 περίπου που είδαμε στις αρχές Μαΐου. Τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου της Ευρωζώνης και οι πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι ο θεσμός δεν προτίθεται να διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ευνόησαν επίσης την πορεία του ευρώ τις τελευταίες ημέρες.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή