Μειώνεται διεθνώς η ζήτηση για χρυσό

Μειώνεται διεθνώς η ζήτηση για χρυσό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποχώρηση βρίσκεται εδώ και μήνες η ζήτηση για χρυσό, πορεία που συνεχίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015 μολονότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει παγκοσμίως αναιμική, οι τιμές έχουν αυξηθεί και η άνοδος των χρηματιστηρίων μπορεί να ενθαρρύνει την αγορά χρυσού. Η εικόνα προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε παγκοσμίως η ζήτηση για κοσμήματα κατά 3% αν και αυξάνεται στην Ινδία και στις ΗΠΑ. Συνολικά η παγκόσμια ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο υποχώρησε κατά 1% στους 1.079 τόνους αλλά οι τιμές του χρυσού έκλεισαν το πρώτο τρίμηνο στο επίπεδο που άρχισαν και συγκεκριμένα στα 1.183 δολάρια η ουγγιά.

Η ζήτηση για κοσμήματα, που αποτελεί και τη σημαντικότερη πηγή ζήτησης για το πολύτιμο μέταλλο, σημείωσε πτώση 3% και περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο στους 601 τόνους, στο οποίο βρίσκεται σταθερά την περίοδο αυτή από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Καθοριστικός παράγοντας ήταν η πτώση κατά 10% που σημείωσε η αγορά κοσμημάτων της Κίνας σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014. Την ίδια στιγμή, πάντως, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό ανέκαμψε καταγράφοντας άνοδο 4% φθάνοντας το πρώτο τρίμηνο στους 279 τόνους.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες και άλλα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα συνεχίστηκαν σταθερά, με τις κεντρικές τράπεζες να προσθέτουν στα αποθέματά τους 119 τόνους εντός του τριμήνου. Παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οπως επισημαίνει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πρόκειται για το 17ο συναπτό τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου προσθέτουν χρυσό στα αποθεματικά τους οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να διαφοροποιήσουν τα διαθέσιμά τους και να αποφύγουν την υπερβολική έκθεσή τους σε δολάρια ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή