Βρετανία: Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν το δημοψήφισμα

Βρετανία: Τα σημεία-κλειδιά που θα κρίνουν το δημοψήφισμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει σήμερα με ασφάλεια αν η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή όχι. Το αποτέλεσμα θα κριθεί απ’ όσα θα συμβούν από σήμερα μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, παρατηρεί ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σε πρόσφατο άρθρο του. Ομως η επανεκλογή του κ. Ντ. Κάμερον αυξάνει τον κίνδυνο αποχώρησης της Βρετανίας, κάτι που δεν αποτελεί βεβαιότητα αλλά πιθανότητα ικανή να προκαλέσει ανησυχία στις βρετανικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά τους, προσθέτει ο επικεφαλής σχολιαστής του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, σε άρθρο του.

Οι δύο αρθρογράφοι επιχειρούν να τονίσουν τα σημεία καμπής που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του «Ναι» ή υπέρ του «Οχι». Για τον Ντίξον ένα πρώτο πρόβλημα είναι η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία του διαθέτει ο κ. Κάμερον, κάτι που ίσως να μην του επιτρέψει να αγνοήσει τους ευρωσκεπτικιστές των Τόρις, «Αυτοί θα προσπαθήσουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να τον αναγκάσουν να προβάλει απαιτήσεις που είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν, γνωρίζοντας ότι, όταν αποτύχει να εξασφαλίσει όσα ζήτησε, θα είναι δυσκολότερο να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.».

Ενα δεύτερο σημείο-κλειδί είναι τι απαιτήσεις θα προβάλει ο κ. Κάμερον. Αν αυτές είναι τόσο σημαντικές ώστε να απαιτείται η αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθηκών τότε είναι απίθανο να ικανοποιηθούν, τουλάχιστον όχι πριν από τη διενέργεια των εκλογών σε Γαλλία και Γερμανία το 2017. Από την άλλη πλευρά, επειδή ο κ. Κάμερον δεν θα διεκδικήσει τρίτη εκλογή «είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έβγαλε τη Βρετανία από την Ε.Ε.», παρατηρεί ο κ. Ντίξον.

Ο κ. Μίνχαου θεωρεί και αυτός προβληματική τη σχετική δύναμη που δίνει στους ευρωσκεπτικιστές η μικρή πλειοψηφία που έχουν οι Τόρις. Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και μπορεί ο κ. Κάμερον να κερδίσει παραχωρήσεις στο θέμα των επιδομάτων που δικαιούνται οι μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε. Ωστόσο ο κ. Μίνχαου θεωρεί απίθανο να δεχτεί η Ε.Ε. επιστροφή εξουσιών στα εθνικά Κοινοβούλια. Για να συμβεί αυτό ο κ. Κάμερον θα πρέπει να πείσει όλα τα 27 μέλη της Ε.Ε. Παράλληλα ο κ. Μίνχαου θεωρεί ότι η απειλή εξόδου της Βρετανίας θα μπορούσε να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη μέχρι τουλάχιστον τη διενέργεια του βρετανικού δημοψηφίσματος, διότι πιστεύει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει δύο ταυτόχρονες εξόδους κρατών-μελών της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή