Συστάσεις… «ελληνικού τύπου» από ΔΝΤ προς Ιταλία

Συστάσεις… «ελληνικού τύπου» από ΔΝΤ προς Ιταλία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση  προς την Ιταλία να εφαρμόσει δεκάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις και να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της, απηύθυνε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προβλέπει ελαφρώς υψηλότερη ανάπτυξη το 2015, ωστόσο προειδοποιεί την κυβέρνηση Ρέντσι ότι δεν επαρκεί ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης και μείωση του χρέους. Το ΔΝΤ υιοθετεί ωστόσο την πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης για λιτότητα ύψους 0,25% του ΑΕΠ το 2015.

Η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα ανέλθει στο 0,7% του ΑΕΠ το 2015 και στο 1,2% το 2016 προβλέπει το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν ανάπτυξη 0,5% εφέτος και 1,1% του χρόνου. Το Ταμείο επαινεί την κυβέρνηση Ρέντσι για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα, ωστόσο προειδοποιεί ότι η προβλεπόμενη ανάπτυξη της οικονομίας δεν είναι αρκετή ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί το ιταλικό δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το ελληνικό. «Τώρα η πρόκληση συνίσταται στη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής ορμής και στην επίτευξη πραγματικών αλλαγών» στην πραγματική οικονομία, αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Οι τεχνοκράτες του Ταμείου υποστηρίζουν ότι η χαμηλή ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας οφείλεται σε παράγοντες όπως «επίμονες διαρθρωτικές αδυναμίες, εν μέρει εξαιτίας ανεπαρκούς εφαρμογής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με περιορισμένη εσωτερική ζήτηση, εξασθενημένους ισολογισμούς και περιορισμένες προσδοκίες για την ανάπτυξη».

Το Ταμείο προτείνει στην κυβέρνηση Ρέντσι να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχύσει την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και να μειώσει το δημόσιο χρέος. Κομβικό ρόλο για την αύξηση της παραγωγικότητας θα έχει η μεταρρύθμιση του ιταλικού δημόσιου τομέα και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο θα έχει ως αποτέλεσμα την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών προς τους πολίτες και μάλιστα με χαμηλότερο κόστος και παράλληλα την ενίσχυση της παραγωγικότητας του ιδιωτικού τομέα.

Προτείνεται η ενίσχυση της αυτονομίας και της λογοδοσίας των διευθυντικών στελεχών του Δημοσίου, η κινητικότητα των εργαζομένων και η σύνδεση των αμοιβών με την απόδοση των εργαζομένων. Παράλληλα ζητείται η ριζική μεταρρύθμιση του καθεστώτος προσφοράς υπηρεσιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την κατάργηση χιλιάδων μονοπωλίων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο. Το ΔΝΤ ζητεί επίσης τη βελτίωση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Για την ενίσχυση των επενδύσεων και την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ΔΝΤ προτείνει να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωση «κόκκινων» δανείων και η λογιστική καταγραφή των ζημιών από τις τράπεζες, όπως και τη βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο η Ιταλία έχει επιτύχει ένα από τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, ωστόσο η πολυετής ύφεση έχει επιδεινώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ περιορίζοντας το δημοσιονομικό περιθώριο της κυβέρνησης Ρέντσι, υποστηρίζει το Ταμείο. Προτείνει αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση πόρων, μείωση της φορολογίας και της φορολογίας της εργασίας, όπως και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή