Αμερικανικά κεφάλαια προτιμούν το ευρώ

Αμερικανικά κεφάλαια προτιμούν το ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ευρώ κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου από τα τέλη Μαρτίου καθώς ξένοι κολοσσοί στρέφονται στις αγορές εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης για να δανειστούν, εκτιμώντας ότι τα επιτόκια δανεισμού θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις ΗΠΑ. Χθες, η αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων McDonald’s ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να αντλήσει 2 δισ. ευρώ με την έκδοση εταιρικού ομολόγου στην Ευρωζώνη. Υπολογίζεται από το πρακτορείο Bloomberg ότι αμερικανικοί όμιλοι από τον χρηματοοικονομικό κολοσσό BlackRock μέχρι την Coca-Cola έχουν δανειστεί το ποσό ρεκόρ των 49,8 δισ. ευρώ από τις αγορές εταιρικών ομολόγων της Ευρωζώνης, ένα ποσό υπερδιπλάσιο από τα 22,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το επενδυτικό κλίμα ενισχύεται στην Ευρωζώνη επειδή οι οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, επανέρχονται δυναμικά σε ρυθμούς ανάπτυξης ύστερα από βαθιά ύφεση.

Στις ΗΠΑ, αντίθετα, επικρατεί σύγχυση για την ισχύ της οικονομίας και έτσι οι επενδυτές δεν μπορούν να προσδιορίσουν τη στιγμή που θα προχωρήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) σε αύξηση του κόστους δανεισμού. Η αβεβαιότητα αυτή ενισχύθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Μέσα στον τελευταίο μήνα το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 2,9% έναντι του δολαρίου και χθες κυμαινόταν σε 1,1344 δολ. από 1,073 στις 31 Μαρτίου. Kάποια στιγμή, ωστόσο, η Fed θα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων που επικρατεί εδώ και έξι χρόνια. Στα τέλη Μαρτίου, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα γίνει σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο της πραγματικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας αμφιβολίες για το πόσο σθεναρή είναι η ανάπτυξη. Ετσι, οι επενδυτές φαίνεται να επιλέγουν ευρώ αντί του δολαρίου με γνώμονα ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016, όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Οι αγορές των ομολόγων, κρατικών και κατ’ επέκταση εταιρικών, είναι ελκυστικές για τους επενδυτές λόγω της ανόδου των αποδόσεων μετά την ανακοίνωση στοιχείων που δείχνουν ότι τα μέτρα του κ. Ντράγκι ήδη αποδίδουν στην καταπολέμηση του αποπληθωρισμού.

Αξιολόγηση ευρωπαϊκών ΔΕΚΟ

Το χαμηλό κόστος δανεισμού στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, θα ωθήσει τοπικές κυβερνήσεις και πανεπιστήμια να δανειστούν με την έκδοση τίτλων, ανακοίνωσε χθες ο οίκος Moody’s. Ανήγγειλε, επίσης, τη δημιουργία υπηρεσίας για πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολόγων που θα εκδίδονται από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις ή πανεπιστήμια, στην Ευρώπη. Η νέα υπηρεσία της Moody’s υπολογίζει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημόσιου τομέα σε αγορές «κλειδιά» –δηλαδή τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία αλλά και τη Βρετανία– θα διαμορφωθούν στα 180 δισ. ευρώ. Αύξηση των εκδόσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ευρώπη αναμένεται λόγω του χαμηλού κόστους δανεισμού στις αγορές και της μείωσης των πιστώσεων στον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. Οπως σημειώνει η Moody’s, οι συνθήκες στη χορήγηση δανείων παραμένουν δύσκολες. Χθες, η Ενωση Τραπεζών στην Ιταλία ανακοίνωσε μείωση του δανεισμού τον Απρίλιο κατά 0,8% στο 1,4 δισ. ευρώ επί 35ο συναπτό μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή