Η Ελλάδα «τρομάζει» τους Γερμανούς επενδυτές

Η Ελλάδα «τρομάζει» τους Γερμανούς επενδυτές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατακόρυφη πτώση σημειώνει το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία τον Μάιο, σηματοδοτώντας το γεγονός ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παρουσιάζεται «τρομαγμένη» από την υπόθεση της Ελλάδας, αλλά και το έλλειμμα ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος παρουσίασε πτώση στις 41,9 μονάδες τον Μάιο, από τις 53,3 μονάδες τον Απρίλιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχετική δημοσκόπηση οικονομολόγων από το πρακτορείο Reuters, οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πρόβλεψη της τάξης των 49 μονάδων.

Μάλιστα, τα στοιχειά αυτά έρχονται στο φως σε συνδυασμό με τα αρνητικά δεδομένα σχετικά με την ανάπτυξη στην Γερμανία, η οποία κινήθηκε κατά 0,4% χαμηλότερα στο πρώτο τετράμηνο του 2015, συγκριτικά με το τελευταίο του 2014.

Σε πτωτική τροχιά βρίσκεται άλλωστε το οικονομικό κλίμα και συνολικά στην Ευρωζώνη, παρουσιάζοντας ύφεση κατά 3,6 μονάδες, παρά το πρόγραμμα ύψους 1 τρις ευρώ της ΕΚΤ, με στόχο την ενίσχυση της ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου ZEW, Κλέμενς Φούεστ, εκτός της χαμηλής ανάπτυξης, σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην χώρα, διαδραμάτισε και η αναταραχή στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Ωστόσο, όπως σημείωσε, λίγοι εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα «αναμένουν στην πραγματικότητα μια επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης».

Από την πλευρά της, η οικονομολόγος Τζένιφερ ΜακΚίοουν, επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα της Capital Economics σημειώνει ότι η ευρωζώνη δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από την υποτίμηση του ευρώ, ενώ υπογραμμίζει ότι η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Γερμανία, οφείλεται στην αυξανόμενη ανησυχία για την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή