Νέο πρόστιμο 5,7 δισ. δολ. σε έξι τράπεζες για καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

Νέο πρόστιμο 5,7 δισ. δολ. σε έξι τράπεζες για καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγγίζει τα 5,7 δισ. δολάρια το άθροισμα των προστίμων που επέβαλαν χθες οι αμερικανικές αρχές σε έξι τραπεζικούς κολοσσούς που παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους σε σειρά τραπεζικών σκανδάλων. Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα πρόστιμα ύψους 1,8 δισ. δολαρίων που επέβαλε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Προστιθέμενο, έτσι, στα πρόστιμα συνολικού ύψους 4,25 δισ. δολαρίων που κατέβαλαν ορισμένες από τις τράπεζες αυτές τον Νοέμβριο, το συνολικό κόστος της εμπλοκής στα σκάνδαλα χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος και των επιτοκίων διατραπεζικής φθάνει τα 10 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τις Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, Royal Bank of Scotland UBS και Bank of America, που παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στη δημιουργία καρτέλ στην αγορά συναλλάγματος. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013 το καρτέλ κινείτο στην αγορά συναλλάγματος ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων την ημέρα και διασφάλισε ιλιγγιώδη κέρδη στις τράπεζες αλλά και στους διαπραγματευτές. Οπως επισημαίνουν οι Financial Times, οι αποκαλύψεις φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τις τράπεζες καθώς έχουν μεσολαβήσει μόλις λίγοι μήνες από τον Νοέμβριο, όταν κατέβαλαν εξίσου δυσθεώρητα πρόστιμα για τη συμμετοχή τους στη χειραγώγηση των επιτοκίων διατραπεζικής.

Το μεγαλύτερο ποσό θα καταβάλει η βρετανική Barclays, καθώς χρειάστηκε να έρθει σε διακανονισμό με περισσότερες Αρχές τόσο των ΗΠΑ όσο και της Βρετανίας. Ετσι το άθροισμα των προστίμων που της επέβαλαν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Federal Reserve, αλλά και η βρετανική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών, φθάνουν τα 2,3 δισ. δολάρια. Θα αναγκαστεί, άλλωστε, να απολύσει οκτώ υπαλλήλους της που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που ήδη απολύθηκαν τον Απρίλιο.

Παραδοχή ενοχής

Στο πλαίσιο του χθεσινού διακανονισμού, η ελβετική UBS παραδέχθηκε την εμπλοκή της στη χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικής αγοράς του Λονδίνου, του Libor, που επιβάλλεται σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες συνολικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Μολονότι η ελβετική τράπεζα είχε εκ των προτέρων συμφωνήσει με τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ να μην ασκηθεί εναντίον της δίωξη για το σκάνδαλο του Libor, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ακύρωσε τη συμφωνία. Οπως αναφέρουν οι New York Times, διαπίστωσε την «κατ’ επανάληψιν» παραβατικότητα της UBS που κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς συναλλάγματος. Θα καταβάλει έτσι πρόστιμα των οποίων το άθροισμα φθάνει τα 545 εκατ. δολάρια και τα οποία προστίθενται στα 799 εκατ. δολάρια που της επέβαλαν τον Νοέμβριο αμερικανικές και βρετανικές αρχές. Δεδομένου, πάντως, ότι το ύψος του προστίμου ήταν χαμηλότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, η μετοχή της ελβετικής τράπεζας σημείωσε χθες άνοδο σχεδόν 3%.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες, οι μετοχές των οποίων σημείωσαν άνοδο, με αποτέλεσμα το άθροισμα της κεφαλαιοποίησής τους να αυξηθεί χθες κατά 6,5 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, άλλωστε, με το σχετικό ρεπορτάζ των ΝΥΤ, η αρνητική δημοσιότητα της παραδοχής ενοχής και των προστίμων είναι μάλλον συμβολικής σημασίας παρά πρακτικής. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως τυπικά οι αμερικανικές αρχές απαγορεύουν στις εν λόγω τράπεζες να διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια ή συνταξιοδοτικά ταμεία επιχειρήσεων ή ακόμη και να αναλαμβάνουν άλλες δραστηριότητες έκδοσης τίτλων, αλλά έχουν ήδη εξασφαλίσει δικαίωμα εξαίρεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους όπως πριν. Εξάλλου, οι σουηδικές αρχές επέβαλαν πρόστιμα σε δύο σουηδικές τράπεζες, τις Nordea και Handelsbanken, για ανεπαρκείς ελέγχους στο «ξέπλυμα» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή