Ανησυχητικά μηνύματα από Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ

Ανησυχητικά μηνύματα από Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρρυθμίες παρουσιάζει η οικονομία της Ευρωζώνης, με τον δείκτη υπευθύνων παραγγελιών στις υπηρεσίες και στη βιομηχανία (PMI) να υποχωρεί στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών μηνών. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η συρρίκνωση της μεταποίησης στην Κίνα και, ακόμη χειρότερα, η μεταποίηση στις ΗΠΑ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2014. Το γεγονός ότι υποχωρεί η ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο προμηνύει προβλήματα για την οικονομία της Ευρωζώνης και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

«Η ανάκαμψη της (οικονομίας) της Ευρωζώνης έχασε λίγο από τη δυναμική της τον Μάιο. Προς το παρόν ο βαθμός της επιβράδυνσης δεν προκαλεί σοβαρή ανησυχία, αλλά δίχως αμφιβολία θα κάνει την ΕΚΤ να αγωνιά, καθώς οι αξιωματούχοι της περιμένουν τα σημάδια που θα επιβεβαιώνουν ότι η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί όντως πανάκεια», σχολίασε χθες ο κ. Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Markit που διενεργεί τις έρευνες PMI. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία υποχώρησε στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται τόσο στον τομέα των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας. Στη Γαλλία, η ιδιωτική οικονομία αναπτύχθηκε λίγο ταχύτερα από τον ρυθμό σημειωτόν που ακολουθούσε τους προηγούμενους μήνες αλλά και πάλι δεν απέχει σημαντικά από τη στασιμότητα. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης είναι καθ’ οδόν ώστε να πετύχουν την υψηλότερη ανάπτυξη για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους από το 2007.

Ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών αποτελεί καλή μέθοδο ώστε να προβλέψει κανείς τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας τους επόμενους μήνες, αφού περιλαμβάνει στοιχεία τόσο για τις νέες παραγγελίες που δέχονται οι επιχειρήσεις όσο και για τα άμεσα σχέδιά τους όσον αφορά επενδύσεις και πρόσληψη ή απόλυση προσωπικού. Ο κ. Γουίλιαμσον προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί με ρυθμό 0,4%, όσο δηλαδή επεκτάθηκε και στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, κατά τον κ. Γουίλιαμσον, τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση της ανάκαμψης θα μπορούσε να συνεχιστεί και τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήγγειλε, στις 22 Ιανουαρίου, με έξι χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ότι θα εφαρμόσει πρόγραμμα μαζικής αγοράς κρατικών ομολόγων ώστε να ενισχύσει τον πληθωρισμό ο οποίος ήταν αρνητικός από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ομόλογα κρατών-μελών της Ευρωζώνης, πλην Ελλάδας και Κύπρου, στις 9 Μαρτίου με ρυθμό 60 δισ. ευρώ τον μήνα. Το πρόγραμμα αγορών θα έχει μέγεθος τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας ο κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προανήγγειλε ότι η Τράπεζα θα αγοράσει ακόμη περισσότερα ομόλογα τον Μάιο και τον Ιούνιο ώστε να αντισταθμίσει την έλλειψη ρευστότητας που παρατηρείται στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές συνδέουν την αύξηση της αγοράς κρατικών ομολόγων το τρέχον δίμηνο και με την ανησυχία των επενδυτών σχετικά με το αδιέξοδο που εξακολουθεί να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης και ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου αν στο μεταξύ δεν επιτευχθεί συμφωνία. Από τα μέσα Απριλίου και μετά έχουν παρατηρηθεί πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην απόδοση των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Γερμανίας έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 16 φορές σε διάστημα ενός μήνα, από το 0,05% στις 17 Απριλίου στο 0,638% χθες.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική αν λάβει κανείς υπόψη του τα νέα από την Κίνα και από τις ΗΠΑ. Στην Κίνα η μεταποίηση συρρικνώθηκε και τον Μάιο, κάτι που έχει συμβεί τους τελευταίους πέντε από τους έξι μήνες. Αλλά και η αμερικανική οικονομία, στην οποία φαίνεται να ποντάρουν πολλές χώρες ότι θα παίξει ξανά τον ρόλο της ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης με τη μεταποίηση να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ επιβραδύνθηκε απότομα στο 0,2% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή