Η Αμερική χάνει έδαφος ενώ η Κίνα επεκτείνεται

Η Αμερική χάνει έδαφος ενώ η Κίνα επεκτείνεται

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηγετική θέση των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της Κίνας να πείσει 57 χώρες να γίνουν μέλη της νέας ασιατικής επενδυτικής τράπεζας, η Γερουσία καθυστερεί την ψήφιση νομοσχεδίου που θα έδινε στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την εξουσία να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία στην περιοχή του Ειρηνικού.

Η ζημιά για την αμερικανική διπλωματία είναι σαφής αλλά λιγότερο σοβαρή για την παγκόσμια οικονομία. Για μια χώρα που φιλοδοξεί να ορίζει τους παγκόσμιους οικονομικούς κανόνες, η πρόσφατη ασυνεννοησία είναι ταπεινωτική. Γερουσιαστές από το κόμμα του κ. Ομπάμα αρνούνται να παραχωρήσουν στον πρόεδρο την εξουσία να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού (TTP).

Οι Ρεπουμπλικανοί που ελέγχουν τη Γερουσία και υποστηρίζουν την TTP μπορεί να βρουν τον τρόπο να δώσουν στον Ομπάμα την εξουσία που ζητάει. Ακόμη και τότε όμως, οι εταίροι των ΗΠΑ, από την Ιαπωνία μέχρι τη Χιλή, θα είναι δικαιολογημένοι αν σκεφτούν ότι δεν αξίζει να περιμένουν. Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Μόλις πριν από λίγους μήνες η Κίνα κατήγαγε διπλωματικό θρίαμβο όταν έπεισε αρκετές χώρες της Δύσης να αγνοήσουν τις ΗΠΑ και να υποστηρίξουν τη νέα Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (AIIB).

Η Τράπεζα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη φιλοδοξία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της Κίνας με την Ευρώπη, την Αφρική και την υπόλοιπη Ασία. Η εμπορική συμφωνία (TTP), η οποία δεν περιλαμβάνει την Κίνα, αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία των ΗΠΑ να ενισχύσουν την οικονομική τους επιρροή απέναντι σε αυτές τις χώρες.

Η Κίνα έχει το πλεονέκτημα ότι οι δικοί της στόχοι είναι ευκολότερα επιτεύξιμοι. Η δημιουργία ενός νέου θεσμικού οργανισμού, που ακόμη έχει εξαιρετικά ασαφή στόχο, είναι πολύ ευκολότερη από την ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τόσων πολλών εταίρων. Η TTP αποτελεί ευθεία απειλή για τα συμφέροντα πανίσχυρων ομάδων, περιλαμβανομένων των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και των Ιαπώνων παραγωγών ρυζιού. Αντιθέτως, είναι δύσκολο να βρεις κάποιον που να είναι αντίθετος στην επιπρόσθετη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ασία. Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε ως προς τις οικονομικές συνέπειες. Τα οφέλη που απορρέουν και από τα δύο εγχειρήματα είναι αβέβαια. Αν και οι λεπτομέρειες της ΤΤΡ εξακολουθούν να είναι απόρρητες, οι εμπλεκόμενες χώρες έχουν ήδη καταργήσει πολλούς από τους νόμους που εμποδίζουν τις εμπορικές συναλλαγές. Ομοίως, το φτωχό ιστορικό που έχει η Κίνα όσον αφορά τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής έξω από τα σύνορά της εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σε σχέση με την ικανότητά της να κινητοποιήσει διεθνή κεφάλαια. Η οικονομική ηγεσία της Αμερικής δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα. Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία μπορεί να το ξεπεράσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή