Μέτρα τόνωσης 317,75 δισ. δολ. στην Κίνα

Μέτρα τόνωσης 317,75 δισ. δολ. στην Κίνα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέο κύμα επενδύσεων και επιθετικές μειώσεις φόρων στις εισαγωγές επανέρχεται το Πεκίνο στη μάχη για την τόνωση της κινεζικής οικονομίας, καθώς ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ είναι πλέον ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι ετών. Δεδομένου, όμως, ότι οι κινεζικές αρχές προσπαθούν παράλληλα να τιθασεύσουν το δυσθεώρητο χρέος τους, που ανέρχεται σε τρία τρισ. δολάρια, το νέο κύμα επενδύσεων αποβλέπει στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η κινεζική αρχή σχεδιασμού πρότεινε χθες 1.043 επενδυτικά σχέδια συνολικής αξίας 1,97 τρισ. γουάν, ποσού αντίστοιχου των 317,75 δισ. δολαρίων, και κάλεσε τους επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα να συνδράμουν στη χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των νέων υποδομών. Πρόκειται για έργα στους τομείς των μεταφορών, της συντήρησης υδάτων και των δημοσίων υπηρεσιών, που θα κατασκευαστούν σε 29 διαφορετικές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της νοτιοανατολικής επαρχίας της Γιανγκξί. Στη σχετική ανακοίνωσή της, η αρχή σχεδιασμού δεν διευκρινίζει αν η πρόσκληση στον ιδιωτικό τομέα αφορά και τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά τονίζεται ότι ζητούμενο είναι να ενθαρρυνθεί η μέγιστη δυνατή συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με σκοπό «να διοχετευθεί κοινωνικό κεφάλαιο στις επαρχίες».

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι και το σχέδιο δύο υπόγειων σιδηροδρομικών γραμμών αξίας 51,9 δισ.γουάν. Μόλις προ δύο εβδομάδων, άλλωστε, η κινεζική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων έδωσε το πράσινο φως για την υλοποίηση έξι επενδυτικών σχεδίων, μεταξύ των οποίων το δίκτυο υπόγειου σιδηροδρόμου στην πόλη Τσενγκντού, αξίας 46,7 δισ. γουάν, η σιδηροδρομική γραμμή που θα συνδέει δύο πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και δύο σιδηροδρομικές γραμμές που θα συνδέουν πόλεις στην κινεζική ενδοχώρα και θα κοστίσουν αθροιστικά 42,5 δισ. γουάν. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να τονώσει την κατανάλωση μειώνοντας κατά τουλάχιστον 50% τους φόρους σε εισαγόμενα είδη ένδυσης και υπόδησης. Σύμφωνα, πάντως, με αναλυτές της αγοράς, για τις υψηλές τιμές στην Κίνα ευθύνονται και άλλοι φόροι όπως ο αντίστοιχος ΦΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι οι Κινέζοι να πληρώνουν για είδη πολυτελείας περίπου 20% περισσότερο από όσο οι καταναλωτές στην Ευρώπη.

Τρεις μεγάλοι κίνδυνοι

Η ανώτερη τραπεζική αρχή της Κίνας προειδοποίησε χθες για τον αυξανόμενο πιστωτικό κίνδυνο που εγκυμονούν η αγορά ακινήτων, το χρέος των τοπικών αρχών και οι μη συμβατικές μορφές χρηματοδότησης. Η προειδοποίηση ήρθε από τον Σανγκ Φουλίν, πρόεδρο της κινεζικής Επιτροπής Εποπτείας Τραπεζών, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν ήδη το 56% του συνόλου των αντίστοιχων δανείων του περασμένου έτους και έχουν φθάσει τα 158,44 δισ. δολάρια. Σε ό,τι αφορά τις μη συμβατικές μορφές πίστωσης, που είναι συνυφασμένες με το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, έχουν επίσης αυξηθεί σημαντικά. Οπως τόνισε ο κ. Σανγκ, τουλάχιστον το 30% των δανείων που έχουν λάβει οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ως ενέχυρο γη ή τα κέρδη από τις πωλήσεις γης, κάτι που συνεπάγεται πως θα αυξηθούν οι πιέσεις για την αποπληρωμή των δανείων αυτών καθώς μειώνονται τα κέρδη από τις πωλήσεις γης. Κύριος λόγος είναι ότι η μείωση των τιμών της γης θα προκαλέσει διολίσθηση της αξίας των ενεχύρων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την άντληση δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή