Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζητεί από Ρέντσι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων ζητεί από Ρέντσι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστάσεις για τη διεύρυνση και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έκανε στον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο. Στη γενική συνέλευση μετόχων που πραγματοποιήθηκε χθες, ο κ. Βίσκο είπε ότι οι εταίροι της Ιταλίας αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν σε περισσότερους τομείς της οικονομίας και της χώρας. Αν και αρχίζουν να αποδίδουν σταδιακά οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, παράλληλα, θα πρέπει να προωθηθούν ριζικές αλλαγές στη μείωση της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη λειτουργία των σχολείων. Οι συστάσεις του κεντρικού τραπεζίτη διατυπώνονται εν όψει περιφερειακών εκλογών και μετά την πάροδο μηνών με έντονες διαβουλεύσεις για την ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Η ιταλική οικονομία εμφανίζει ενδείξεις ανάκαμψης και όλα δείχνουν πως θα υπάρξει ενίσχυση της δραστηριότητας μέσα στο 2015, αλλά οι επιδόσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τον μέσον όρο της Ευρωζώνης, τόνισε ο κ. Βίσκο. «Εξακολουθεί να ελλοχεύει κίνδυνος, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, να μη δημιουργηθούν οι θέσεις εργασίας που ανοίγονται συνήθως όταν μια χώρα εξέρχεται από κρίση», δήλωσε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική κρίση, υποστήριξε πως μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού των υπολοίπων κρατών-μελών της Ευρωζώνης χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές της «τροφοδοτούν μεγάλες εντάσεις, που μπορεί, τελικά, να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση των αγορών».

Αναφέρθηκε, επίσης, εκτενώς στα χαμηλά επιτόκια στο τραπεζικό σύστημα, που έχουν πυροδοτηθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Υποστήριξε ότι δεν προκαλούν αστάθεια στις αγορές και η ευρωτράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει την υφιστάμενη πολιτική της μέχρι να ενισχυθούν οι τιμές στην πραγματική οικονομία, προσέθεσε χθες ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης. Η τοποθέτηση του κ. Βίσκο για το ότι τα χαμηλά επιτόκια διαδραματίζουν θετικό ρόλο είναι συνέχεια μιας διαμάχης μεταξύ ευρωπαϊκού Βορά και Νότου. Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν, έχει προ πολλού υποστηρίξει πως τα χαμηλά επιτόκια δεν ωφελούν τη γερμανική οικονομία και πλήττουν τους καταθέτες στη χώρα. Χθες, ο κ. Βίσκο δήλωσε ότι, αν και έχουν υποχωρήσει οι φόβοι για αποπληθωρισμό, η καταπολέμηση του οποίου είναι βασικός στόχος της ΕΚΤ, παραμένει αναγκαία η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ώστε να ενισχυθούν οι τιμές κοντά στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή