Το γουάν δεν είναι πλέον υποτιμημένο, εκτιμά το ΔΝΤ

Το γουάν δεν είναι πλέον υποτιμημένο, εκτιμά το ΔΝΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γουάν έχει ανατιμηθεί αρκετά ώστε να μην είναι πλέον υποτιμημένο, διαπιστώνει το ΔΝΤ στη μελέτη του για την κινεζική οικονομία, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η Κίνα έχει περιορίσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και έχει ανακόψει τη συνεχή συσσώρευση συναλλαγματικών διαθεσίμων. Πρόκειται για θετική αποτίμηση των εξελίξεων στην κινεζική οικονομία που, όπως υπογραμμίζει το Ταμείο, μεταβαίνει σε μια νέα, ασφαλέστερη και καλύτερη ποιότητα οικονομικής ανάπτυξης, έστω κι αν αυτό συνεπάγεται χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ.

Με την πρόβλεψή του για ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας κατά 6,8% να συνάδει σε γενικές γραμμές με την επίσημη του Πεκίνου για 7%, κρίνει ως θετική εξέλιξη την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης καθώς είναι το παρεπόμενο της αλλαγής οικονομικού μοντέλου και της εγκατάλειψης του μη βιώσιμου μοντέλου της περασμένης δεκαετίας. Επισημαίνει ότι, παρά την επιβράδυνση, η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ουσιαστικά αλώβητη στηρίζοντας την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Παράλληλα, καταγράφει ότι οι κινεζικές αρχές έχουν περιορίσει την πιστωτική επέκταση, έχουν επιβάλει αυστηρότερη εποπτεία στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της χώρας, έχουν μετριάσει τον ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και έχουν επιβραδύνει την οικοδομική δραστηριότητα. Συνιστά, πάντως, στις κινεζικές αρχές να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και να επισπεύσουν τις προσπάθειές τους αν φανεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πράγματι 7%. Στην περίπτωση, όμως, που ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 6,5% συνιστά χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαιτέρως με τη λήψη μέτρων που θα στηρίξουν τα ασθενέστερα στρώματα, θα διευκολύνουν την αναδιάταξη της οικονομίας και θα συνάδουν με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Swap νομισμάτων

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της Κίνας να συμμετάσχει το νόμισμά της στο ειδικό καλάθι νομισμάτων του ΔΝΤ, το Ταμείο δηλώνει πρόθυμο  να συνεργασθεί στενά με τις κινεζικές αρχές για τον σκοπό αυτό. Σημειωτέον ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προωθεί τη χρήση του γουάν στη Λατινική Αμερική καθώς προχωρεί σε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με την Τράπεζα της Χιλής, αξίας 3,6 δισ. δολαρίων. Εχει προηγηθεί ανάλογη συμφωνία με την Τράπεζα της Αργεντινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή