Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες κερδίζουν έδαφος στην αγορά συναλλάγματος

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες κερδίζουν έδαφος στην αγορά συναλλάγματος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αναλογούν σε πάνω από το ήμισυ των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος το 2015, με ημερήσιο όγκο 5,3 τρισ. δολαρίων, επειδή οι επενδυτές αναζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια μετά τα σκάνδαλα χειραγώγησης που έχουν πλήξει την αξιοπιστία των τραπεζών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Euromoney Institutional Investor, οι συναλλαγές στην αγορά συναλλάγματος μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών καλύπτουν το 53,2% του ημερήσιου όγκου από το 38,5% που ίσχυε το 2012, άνοδος που αντανακλά και την αλλαγή των κανόνων. Με βάση τα ιστορικά στοιχεία, το ποσοστό που καταγράφεται φέτος είναι το μεγαλύτερο στο διάστημα των τελευταίων 37 ετών. Στην κορυφή των μεγαλύτερων χρηματομεσιτών βρίσκεται η Citigroup για δεύτερο συναπτό έτος, με την Deutsche Bank να προσεγγίζει την πρώτη θέση.

Οι επενδυτές καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις πλατφόρμες των ισχυρότερων τραπεζών του κόσμου έπειτα από το ξέσπασμα μιας σειράς σκανδάλων για τη χειραγώγηση όχι μόνον της αγοράς συναλλάγματος αλλά και των διατραπεζικών επιτοκίων. Οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης προσφέρουν στους επενδυτές την επιλογή για μεγαλύτερη διαφάνεια στην εκτέλεση των πράξεων, με χαμηλότερο κόστος. Συν τοις άλλοις, οι νέοι κανόνες προτρέπουν ή επιβάλλουν τη χρήση τους. Ενδεικτικά, η χρηματοοικονομική αρχή εποπτείας της Ζυρίχης έδωσε πέρυσι εντολή στη UBS να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την εκτέλεση, τουλάχιστον, του 95% των συναλλαγών σε συνάλλαγμα, για να περιοριστούν οι πρακτικές κατάχρησης των μηχανισμών της αγοράς.

Από το 53,2%, που είναι το ποσοστό των ηλεκτρονικών πλατφορμών στις συναλλαγές συναλλάγματος, η Citigroup καλύπτει το 16,11%, η Deutsche Bank το 14,54% και η Barclays το 8,11%. Στη λίστα των τραπεζών με το υψηλότερο ποσοστό στην ηλεκτρονική διαπραγμάτευση συναλλάγματος περιλαμβάνονται, επίσης, οι JPMorgan, RBS και UBS. Παραδόξως, οι Citigroup, Barclays, JPMorgan, RBS και UBS ήταν οι τράπεζες που πλήρωσαν συνολικά 5,7 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ για τη χειραγώγηση των αγορών συναλλάγματος στο πλαίσιο υπόθεσης που κίνησε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Ειδικότερα, η Citigroup κατέβαλε 925 εκατ. δολάρια, η Barclays 650 εκατ. δολάρια και η RBS 395 εκατ. δολάρια. Οι διοικήσεις των τραπεζών αποδέχτηκαν την ενοχή τους δημοσίως, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή