Ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ εντοπίζει η Fed

Ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ εντοπίζει η Fed

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ανακάμψουν οι ΗΠΑ αυτό το τρίμηνο μετά την επιβράδυνση που καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπως διαφαίνεται από την «Μπεζ Βίβλο», την έκθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την προοπτική της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο. Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν από «μετριοπαθής έως μέτρια» και παρατηρούνται αισιόδοξα σημάδια σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, η μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αναφέρεται στην «Μπεζ Βίβλο».

Παρ’ όλα αυτά, η Fed δεν θα πρέπει να βιαστεί σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου πριν από το πρώτο εξάμηνο του 2016, και ειδικότερα μέχρι να υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις για ενίσχυση μισθών και πληθωρισμού, προειδοποιεί τo ΔΝΤ. Προσθέτει, μάλιστα, πως ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), βασικός συντελεστής για τον πληθωρισμό, θα φθάσει το 2%, που είναι ο στόχος της Fed στα μέσα του 2017.

Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα είναι η πρώτη μετά σχεδόν μία δεκαετία. Παράγοντες της αγοράς προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια σημάδια για τις προθέσεις της Fed από την «Μπεζ Βίβλο». Είναι όμως μόνο μια συνολική απογραφή των εξελίξεων στην οικονομία, που πραγματοποιείται οκτώ φορές κάθε χρόνο και δεν δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις της Fed.

Εκπληξη προκάλεσε η προς τα κάτω αναθεώρηση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει απρόσμενη συρρίκνωση κατά 0,7% την περασμένη εβδομάδα. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ρυθμό ανάπτυξης 1,5% με 3% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ κρίσιμη για την οικονομία είναι η σημερινή δημοσιοποίηση στοιχείων για την αγορά εργασίας.

Δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που συστήνει καθυστέρηση σε μια αύξηση των επιτοκίων. Η Λάελ Μπρέιναρντ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed, έχει εκφράσει επιφυλάξεις λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για την αμερικανική ανάπτυξη.

Μείωση ανεργίας

Στο χαμηλό 14ετίας υποχώρησε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας. Oι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας ήταν κάτω από 300.000 για 13η συναπτή εβδομάδα. Είναι ένα θετικό σημάδι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την απρόσμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη πλευρά, παρουσιάστηκε πτώση στην παραγωγικότητα εργασίας κατά 3,1% το πρώτο τρίμηνο. Αναλυτικότερα, την εβδομάδα που έληξε στις 30 Μαΐου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 8.000, στις 276.000 από τις 284.000 που είχαν καταγραφεί πριν από μία εβδομάδα. Σήμερα αναμένεται να δοθούν στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας για την πορεία των προσλήψεων στην αμερικανική οικονομία, τα οποία παρακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), προκειμένου να χαράξει νομισματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή