Μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων

Μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν χθες οι μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων στις αγορές Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας που, ωστόσο, μειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας, αφού πρώτα οδήγησαν τις αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων στο 1% και των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου στο 2,42%. Οι κραδασμοί στην Ασία προκάλεσαν άνοδο στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιαπωνίας στο 0,5% που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών αλλά και στη Σιγκαπούρη που εκτινάχθηκαν στο 2,644%, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Δεδομένου ότι τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν πως η παγκόσμια οικονομία διέφυγε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ενώ ανακάμπτει η Ευρωζώνη και η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται έστω και με όχι ικανοποιητικούς ρυθμούς, οι επενδυτές αποφεύγουν τους τίτλους με αποδόσεις που συχνά διολισθαίνουν σε αρνητικό πρόσημο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αναλυτές, όπως ο Ράντι Φρέντερικ της Charles Schwab, αποδίδουν, άλλωστε, την αστάθεια των αγορών ομολόγων στην εκκρεμότητα για το ελληνικό ζήτημα και εκτιμούν πως «αν διευθετηθεί το θέμα, οι αγορές θα ηρεμήσουν και θα επικρατήσει ηρεμία πριν από τη δημοσιοποίηση σημαντικών στοιχείων».

Στην Ευρωζώνη κλιμακώθηκαν οι μαζικές πωλήσεις που είχαν ήδη ενταθεί από την Τετάρτη, οπότε η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 0,3%, ενώ ο πρόεδρος, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως δεν προτίθεται να παρέμβει για να περιορίσει τη μεγάλη μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων, προκαλώντας παράλληλα άνοδο του ευρώ που κινείτο χθες σε επίπεδα γύρω στα 1,1290 δολάρια. Εκτός από την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου του γερμανικού Δημοσίου (bund) που συνεχίζοντας ανοδικά για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση άγγιξε χθες το 1%, έχοντας σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο από το 0,049% στο οποίο βρισκόταν στις 17 Απριλίου, ανάλογη πορεία είχαν τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Η απόδοση, άλλωστε, του δεκαετούς ομολόγου της εκτός Ευρωζώνης Βρετανίας έφθασε στο 2,18% στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο για να υποχωρήσει αργότερα στο 2,04%.

Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι απέδωσε τις μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων στη βελτιωμένη εικόνα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, τον μεγάλο όγκο εκδόσεων ομολόγων, την περιορισμένη ρευστότητα στις αγορές αλλά και την απουσία ορισμένων επενδυτών. Τις εκτιμήσεις του συμμερίζονται παράγοντες της αγοράς όπως ο Τσαρλς Κομίσκι, στέλεχος της Nova Scotia στη Νέα Υόρκη, που δήλωσε στο Bloomberg ότι «δεν υπάρχουν πια αυτοί που αναλαμβάνουν μεγάλα ρίσκα, ενώ η ρευστότητα έχει εξαφανισθεί», ενώ ο Christoph Rieger, αναλυτής της Commerzbank, εξέφρασε την εκτίμηση πως μπορεί να υπάρξει «τέλεια καταιγίδα» στις αποδόσεις των ομολόγων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού, μιας διευθέτησης για την Ελλάδα, μιας γρήγορης ανάκαμψης στις ΗΠΑ και στο γεγονός ότι η ΕΚΤ «δεν ενοχλείται από τη μεταβλητότητα». Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις περί του πότε θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου η Federal Reserve, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται μεν αλλά διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν, άλλωστε, πως πολλοί διαπραγματευτές μείωσαν την έκθεσή τους σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου εξαιτίας μιας σειράς ρυθμίσεων που θέτει περιορισμούς στη χρήση κεφαλαίων. Επενδυτές στις ασιατικές αγορές ομολόγων δήλωσαν ότι η Ασία ακολούθησε τις μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων που προηγήθηκαν στην Ευρώπη αλλά δεν μπόρεσαν να αποδώσουν σε συγκεκριμένους παράγοντες την έκταση της εξόδου από τα ομόλογα, εκτός ορισμένων που επικαλέσθηκαν την έλλειψη ρευστότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή