Με drones κατά της φοροδιαφυγής η Ινδονησία

Με drones κατά της φοροδιαφυγής η Ινδονησία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, γνωστά και ως drones, επιδιώκει η κυβέρνηση της Ινδονησίας να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Στόχος είναι να εξακριβώσουν οι εφοριακές αρχές την ακριβή έκταση των καλλιεργειών καουτσούκ, φοινικόδεντρων και ορυχείων που εκπροσωπούν, περίπου, το ένα τέταρτο της οικονομίας. Και αυτό γιατί οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους κλάδους φορολογούνται μόνο για το 30% της δραστηριότητάς τους, καθώς δηλώνουν πολύ μικρότερες εκτάσεις από την πραγματικότητα. Από τα 250 εκατομμύρια Ινδονήσιους μόνον 900.000 πολίτες υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Η αναλογία φόρων ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται, περίπου, στο 11%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αποστολής αυτής δεν είναι εύκολο έργο. Η Ινδονησία διαθέτει ένα σύμπλεγμα 17.000 νησιών που καλύπτουν απόσταση ανάλογη μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Αλάσκας. Ετσι είναι δύσκολη η πρόσβαση από τις φορολογικές αρχές, ενώ η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα μέσα για να αποκτήσει ελικόπτερα ή δορυφόρους. To τρίμηνο που έληξε τέλη Μαρτίου, η οικονομία της Ινδονησίας συρρικνώθηκε κατά 0,18% από το προηγούμενο τρίμηνο όπου είχε, επίσης, καταγραφεί υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 2,06%.

Οι καλλιεργητές καουτσούκ και φοινικόδεντρων υποστηρίζουν ότι τα φορολογικά έσοδα από τις δραστηριότητές τους έχουν μειωθεί λόγω της διολίσθησης των τιμών στα προϊόντα τους. Στη Μαλαισία, πράγματι, οι τιμές του φοινικέλαιου έχουν μειωθεί κατά 14% το 2015. Απομένει να διαπιστωθεί εάν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντλήσει φόρους 1,294 τρισ. ρουπίων Ινδονησίας ή 87 δισ. ευρώ, ένας στόχος κατά 30% υψηλότερος από τα φορολογικά έσοδα του 2014. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει πρώτα να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς, διότι αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος για την έλλειψη των φορολογικών εσόδων.

Μέχρι στιγμής, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντόπισαν από τον Απρίλιο, όταν έγινε η έναρξη του προγράμματος, καλλιέργεια φοινικόδεντρων από την οποία αποσπάστηκαν πρόσθετα φορολογικά έσοδα 250 εκατ. ρουπίων Ινδονησίας ή 16.684 ευρώ. Είναι μια αρχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή