99χρονη τρέιντερ αποκαλύπτει τα μυστικά της Wall Street

99χρονη τρέιντερ αποκαλύπτει τα μυστικά της Wall Street

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχεδόν αιωνόβια αλλά επίμονα ενεργή επενδυτική σύμβουλος Αϊρίν Μπέργκμαν, ίσως η γηραιότερη επαγγελματίας σε έναν κλάδο κυριαρχούμενο από άνδρες με τη μισή της ηλικία, έχει μια δική της οπτική για τις επενδύσεις και εποικοδομητικές συμβουλές προς όσους ενδιαφέρονται για μια καλή σταδιοδρομία στη Wall Street.

Ενώ πολλοί επενδυτές διακατέχονται από την έμμονη ιδέα του γρήγορου κέρδους, η 99 ετών κ. Μπέργκμαν επιμένει πως είναι καλύτερα να περιμένει κανείς τρία χρόνια ή περισσότερο προτού αποτιμήσει το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο. Τονίζει, όμως, πως ένας επενδυτής δεν πρέπει ποτέ να φοβάται να αναθεωρήσει τις θέσεις του και όταν μετά μια διεξοδική έρευνα όλα συνηγορούν υπέρ μιας αλλαγής στο χαρτοφυλάκιό του, πρέπει να έχει θάρρος και να προχωρεί σε αλλαγές.

Μιλώντας στο Βloomberg για τη μακροσκελέστατη εμπειρία της στον κλάδο, τονίζει πως «όσο περισσότερο μείνει κανείς σε αυτόν, τόσο πιο απαισιόδοξος γίνεται». Οπως εξηγεί, όταν η ίδια βλέπει την πορεία μιας μετοχής μπορεί να φανταστεί «πού βρισκόταν πριν από 40 χρόνια». Θυμάται τις μικρές ιδιωτικές επενδυτικές που είχαν ιδρύσει Γερμανοί Εβραίοι από τον 19ο αιώνα και οι οποίες αποτέλεσαν τελικά τη Wall Street προτού εκείνο το μοντέλο της εταιρικής επιχειρηματικής σχέσης δώσει τη θέση του στις δημόσιες εγγραφές και ο κλάδος στραφεί στο επιθετικό κυνήγι του κέρδους. Σχολιάζοντας τις αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει στον κλάδο, τον χαρακτηρίζει «πολύ πιο ανταγωνιστικό» και βλέπει «πολύ περισσότερα πισώπλατα μαχαιρώματα».

Η σταδιοδρομία της κ. Μπέργκμαν ήταν η υλοποίηση του εφηβικού της ονείρου. Σε μια σχολική εργασία της είχε γράψει ότι ήθελε να ακολουθήσει την πορεία του πατέρα της, που ασχολούνταν με την ιδιωτική τραπεζική στο χρηματιστήριο του Βερολίνου. Εκανε τον κόσμο να φαίνεται «τόσο ωραίος», αναπολεί ακόμη. Θα ήταν η πρώτη γυναίκα σε μια τέτοια θέση.

Διέφυγε από τους ναζί στη Γερμανία, καταφεύγοντας στη Ν. Υόρκη

Ως Εβραία της Γερμανίας, η 99χρονη σύμβουλος επενδύσεων Αϊρίν Μπέργκμαν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της για να διαφύγει από τους ναζί.

Κατέληξε στις ΗΠΑ, όπου το 1942 άρχισε να εργάζεται ως γραμματέας σε τράπεζα. Πέρασαν 15 χρόνια και βρήκε δουλειά στη Hallgarten & Co. στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. «Δεν ήταν πολύ δημοφιλείς τότε οι γυναίκες στη Wall Street», θυμάται. Αργότερα βρέθηκε στη Loeb Rhoades & Co. και το 1973 στη Stralem, όπου επιτέλους αισθάνθηκε ότι για πρώτη φορά «αντιμετωπίστηκε ως ισότιμη».

Σήμερα η Stralem εποπτεύει επενδύσεις ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων και διαχειρίζεται κεφάλαια για οργανισμούς και ιδιώτες. «Εχει γνωρίσει αμέτρητους οικονομικούς κύκλους, υφέσεις, κρίσεις και καλές εποχές γι’ αυτό και αντιλαμβάνεται πού πηγαίνουν τα πράγματα», σχολιάζει ο Τζορτζ Φολκ, γιατρός και προσωπικός πελάτης της κ. Μπέργκμαν, που υπό τις συμβουλές της έχει τοποθετήσει το 100% των χρημάτων του σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Η ίδια διαπιστώνει ότι η ταχύτητα με την οποία γίνονται όλα στην εποχή μας έχει «μεγάλα μειονεκτήματα». Η εμπειρία της από τον πόλεμο την έχει πείσει να επιδεικνύει σύνεση στις επιλογές της. Αυτό της έχει εξασφαλίσει πιστούς πελάτες. Η ίδια αποδίδει την εμπιστοσύνη των δικών της πελατών στο ότι είχε δικά της κεφάλαια και δεν είχε κίνητρο να κυνηγήσει το εύκολο κέρδος. Και η τελική συμβουλή της προς τους επίδοξους επενδυτές: Πάρτε τις δικές σας αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή