Πράσινο φως από το Πεκίνο στα Ταμεία να επενδύουν και σε μετοχές

Πράσινο φως από το Πεκίνο στα Ταμεία να επενδύουν και σε μετοχές

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτρέποντας στα συνταξιοδοτικά ταμεία της Κίνας να επενδύουν εφεξής το 30% των αποθεματικών τους σε μετοχές, τιτλοποιημένα δάνεια, προθεσμιακά συμβόλαια, funds και σε έργα υποδομής, το Πεκίνο επέτυχε χθες να αντιστρέψει τη θεαματική πτώση στην οποία είχαν οδηγηθεί τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια της χώρας και να επαναφέρει την ευφορία στην κινεζική αγορά. Επρόκειτο για την πλέον δυναμική παρέμβασή του που συνεπάγεται ότι θα διοχετευθεί στην κινεζική αγορά ρευστότητα ύψους τουλάχιστον 600 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 97 δισ. δολαρίων. Στο ποσό αυτό ανέρχεται το 30% των αποθεματικών των κινεζικών συνταξιοδοτικών ταμείων που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα δύο τρισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 322 δισ. δολαρίων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η κινεζική αγορά αντέδρασε με μια θεαματική αντιστροφή της πορείας των δεικτών: ο δείκτης της αγοράς της Σαγκάης, που κάποια στιγμή υποχωρούσε μέχρι και κατά 5,1%, έκλεισε τελικά με κέρδη 5,5%. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σεντζέν, που είχε κλείσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες 6,1%, έκλεισε χθες με κέρδη 4,8% ενώ ο δείκτης ChiNext, το πλησιέστερο κινεζικό ανάλογο του Nasdaq, έκλεισε με κέρδη 6,4% μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση στην οποία είχε σημειώσει απώλειες 8%. Αναλυτές της αγοράς προεξοφλούν σταθεροποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων χάρη στην ένεση ρευστότητας από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, που όπως τόνισε στους Financial Times ο Βεν Μπιν ερευνητής στην China Minsheng Banking, είναι «μακροπρόθεσμοι επενδυτές με σημαντική ρευστότητα και θα συνεισφέρουν σε μια βιώσιμη, υγιή ανάπτυξη της αγοράς».

Η απόφαση του Πεκίνου να απελευθερώσει τη διαχείριση των αποθεματικών των συνταξιοδοτικών ταμείων έπεται συζητήσεων ετών γύρω από το θέμα. Ως τώρα τα κινεζικά συνταξιοδοτικά ταμεία μπορούσαν να τοποθετούν τα αποθεματικά τους μόνον σε επενδύσεις θεωρούμενες ασφαλείς όπως τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου και οι τραπεζικές καταθέσεις. Οι υποστηρικτές της απελευθέρωσης τόνιζαν πως οι διαχειριστές των αποθεματικών θα έχουν τη δυνατότητα να επιδιώξουν υψηλότερες αποδόσεις για τους δικαιούχους των ταμείων και να διασφαλίσουν τις μελλοντικές συντάξεις, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα γήρανσης του πληθυσμού της και τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού της συστήματος.

Ισχύει, όμως, εξίσου ότι η αγορά της Κίνας ουσιαστικά χειραγωγείται από το Πεκίνο που συχνά επιστρατεύει χρήμα του κράτους για να τονώσει το χρηματιστήριο. Εχουν, άλλωστε, καταγραφεί περιπτώσεις στις οποίες η χειραγώγηση ήταν εμφανής όπως το 2007 όταν η αγορά της Σαγκάης κάλπαζε με ιλιγγιώδη άνοδο. Τότε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών αύξησε τον φόρο των συναλλαγών για να αποτρέψει μια υπερθέρμανση της αγοράς και τον κατήργησε όταν άρχισε η κατάρρευση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση το 2008. Εκτιμάται, έτσι, από παράγοντες της αγοράς ότι οι κινεζικές αρχές ενδέχεται να καταφύγουν σε πρόσθετα μέτρα για να αποτρέψουν μια νέα πτώση της αγοράς. Ισως αναστείλουν κάποιες αρχικές δημόσιες εγγραφές, καθώς ο μεγάλος αριθμός τούς τελευταίους μήνες απορρόφησε τη ρευστότητα από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή