«Αναιμικός» ο δανεισμός στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

«Αναιμικός» ο δανεισμός στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 6% του ΑΕΠ μειώθηκε ο δανεισμός των δυτικών τραπεζών στις οικονομίες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης από την τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση έως τα τέλη του 2014, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Παρ’ όλα αυτά, η εν λόγω τάση φαίνεται να αντιστρέφεται από τις αρχές του 2015 λόγω, εν μέρει, της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που φαίνεται να επηρεάζει θετικά και τις αγορές πίστωσης στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζει το Ταμείο. Από την άλλη πλευρά, αναλυτές της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους σε πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στα τραπεζικά συστήματα των χωρών στην ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Το ΔΝΤ τονίζει ότι, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Τουρκίας, των μεγαλύτερων οικονομίων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής, ανατολικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης, η χορήγηση πιστώσεων από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έως τα τέλη του 2014 συρρικνώθηκε κατά 12%. Κάτι τέτοιο προδίδει την έκταση των επιπτώσεων από την κατάρρευση της Lehman Brothers. Όπως επισημαίνεται από το ΔΝΤ, παρουσίαστηκε αύξηση στην παροχή πιστώσεων από τα τέλη του 2014 στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Πολωνία, αν και ο δανεισμός «παραμένει αναιμικός». Μεγάλη υποχώρηση του δανεισμού εμφανίστηκε στην Ουκρανία που διανύει ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο σε πολιτικό και κατ΄ επέκταση σε οικονομικό επίπεδο. Σημαντική είναι, επίσης, η συρρίκνωση της πίστωσης προς τις επιχειρήσεις στη Σλοβενία και τη Βουλγαρία, τονίζει το ΔΝΤ. Όλο και περισσότερες τράπεζες τονίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης και επιλεκτικής επέκτασης της έκθεσής τους σε αυτές τις χώρες, ενώ παρατηρείται ενίσχυση της ζήτησης για δάνεια.

Παράλληλα παρατηρείται βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ειδικότερα, όπως σχολιάζεται στην έρευνα του ΔΝΤ, τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις θυγατρικές ξένων τραπεζών υποχώρησαν στο 30% των συνολικών χαρτοφυλακίων από το τέταρτο τρίμηνο του 2014 έως το πρώτο τρίμηνο του 2015, από το 50% που ίσχυε στην προηγούμενη έκθεση του ΔΝΤ, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Εκφράζονται, ωστόσο, ανησυχίες για τυχόν αλυσιδωτές αντιδράσεις στις χώρες των Βαλκανίων από την ελληνική κρίση, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Στη Βουλγαρία, τράπεζες ελληνικών συμφερόντων ελέγχουν πάνω από το ένα πέμπτο του κλάδου στη γείτονα χώρα. Εκτεταμένη είναι, παράλληλα, η παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία, τα Σκόπια, την Αλβανία και τη Σερβία.

Για παράδειγμα, η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας περίορισε τις συναλλαγές τραπεζών από τις μητρικές τους στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά.

Αναλυτές της Royal Bank of Scotland επισημαίνουν στην αμερικανική εφημερίδα ότι η μεγάλη παρουσία των ελληνικών τραπεζών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία καθιστούν τις δύο χώρες πιο ευάλωτες από τις υπόλοιπες στην ευρύτερη περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή