Ράλι στις αγορές με την προσδοκία συμφωνίας

Ράλι στις αγορές με την προσδοκία συμφωνίας

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα ευφορίας κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά δύο συναπτές συνεδριάσεις υποχώρησης, χάρη στην προσδοκία των επενδυτών για επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και την Ευρωζώνη. Παρά την αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ από πλευράς της Αθήνας, οι αγορές Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, αλλά και της εκτός Ευρωζώνης Βρετανίας άνοιξαν όλες με άνοδο από 0,6% ώς 0,9%, ανακόπτοντας την πτωτική πορεία των δύο πρώτων συνεδριάσεων μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Αθήνα. Παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσαν στη διάρκεια της ημέρας οι κινήσεις της Αθήνας και η αντίδραση των δανειστών της Ελλάδας, οδηγώντας και πάλι σε αναταράξεις, οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πολύ μεγαλύτερη άνοδο, καταγράφοντας κέρδη από 1,30 ώς 2,21%. Ανοδικά κινήθηκε, άλλωστε, το ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης όταν βρισκόταν πάνω από το 1,11 δολ. για να υποχωρήσει αργότερα γύρω στο 1,1070 δολάρια.

Οπως επισήμαναν αναλυτές, οι ευρωπαϊκές αγορές ερμήνευσαν ως νέα προοπτική για διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος την επιστολή που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός προς τους δανειστές. «Υπάρχουν ελπίδες πως μπορούν ακόμη να διεξαχθούν συνομιλίες μέσα στο επόμενο διήμερο και ότι η κατάσταση δεν θα οδηγηθεί σε ένα πλήρες αδιέξοδο», σχολίασε σχετικά ο Γκέρχαρντ Σβαρζ, στρατηγικός αναλυτής μετοχών στην Beader Bank του Μονάχου. Στο ίδιο πνεύμα και ο Γιάσπερ Λόλερ, αναλυτής της CMC Markets UK, που συσχετίζοντας την επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού στους δανειστές με την άνοδο των αγορών, τόνισε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε αρκετή ελπίδα ώστε να προκαλέσει ένα ράλι στις αγορές όταν άφησε να εννοηθεί πως η Ελλάδα θα δεχθεί τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών της όπως εκφράζονται στην τελευταία πρότασή τους». Ετσι, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η αγορά του Μιλάνου με τον δείκτη FTSE MIB να κλείνει με κέρδη 2,21% και να τον ακολουθεί ο δείκτης XETRA DAX της Φρανκφούρτης που έκλεισε με κέρδη 2,15%. Με άνοδο 1,32% έκλεισε, άλλωστε, ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 της Μαδρίτης, αλλά και ο εκτός Ευρωζώνης δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου που έκλεισε με κέρδη 1,34%.

Η προσδοκία για συμφωνία της Αθήνας με την Ευρωζώνη οδήγησε, άλλωστε, σε υποχώρηση το κόστος δανεισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας να υποχωρούν κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,24% και στο 2,25% αντιστοίχως, για να κλείσουν στο 2,25% και 2,29% αντιστοίχως. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Πορτογαλίας, της χώρας που προ ολίγων ημερών ανέφεραν οι Financial Times ως την επόμενη που θα βρεθεί στην πορεία της Ελλάδας σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, υποχώρησαν κατά 8 μ.β. στο 2,90% για να κλείσουν στο 2,96%. Σύμφωνα, όμως, με τον Μάικλ Λίστερ, αναλυτή της Commerzbank, «οι επενδυτές είναι μυωπικοί υπό την έννοια ότι έπειτα από κάθε ενθαρρυντική είδηση για την Ελλάδα ακολουθεί ράλι, ενώ κάθε δυσοίωνη είδηση αγνοείται». Ο ίδιος προσέθεσε, άλλωστε, πως «όσο παραμένει ζωντανή η ελπίδα για συμβιβασμό, τα spreads των ομολόγων της περιφέρειας θα μειώνονται». Εξάλλου, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο 3 μ.β. στο 0,81%.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων και δεδομένου ότι οι αγορές είχαν παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στην ΕΚΤ περιμένοντας να δουν αν θα διακόψει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, το Reuters επισημαίνει ότι άντεξαν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας όχι μόνον χάρη στην ελπίδα για συμφωνία, αλλά και επειδή είναι διάχυτο «το αίσθημα ότι η ΕΚΤ δεν θα θελήσει να δώσει τη χαριστική βολή στην Ελλάδα». Σημειωτέον ότι είχαν σημαντική άνοδο οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, με την Royal Bank of Scotland να καταγράφει κέρδη 3,19%, την Commerzbank κέρδη 2,66% και την ΒΝΡ Paribas να αυξάνει την αξία της κατά 2,25% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Τρίτης.

Η ευφορία επικράτησε, άλλωστε, στις αγορές όχι μόνον της Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ και της Ασίας, πλην Κίνας, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να καταγράφει κέρδη 0,6%. Δεν ήταν, πάντως, αποκλειστικώς και μόνον η ελληνική κρίση που καθόρισε χθες την πορεία των αγορών. Στο θετικό κλίμα συνεισέφεραν και τα στοιχεία για τη μεταποίηση της Ευρωζώνης, που μπορεί να παραμένει υποτονική στο σύνολό της, αλλά σημείωσε ανάπτυξη στη Γαλλία για πρώτη φορά από τις αρχές του περασμένου έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή