Η παρέμβαση του Πεκίνου δεν βοήθησε τα κινεζικά χρηματιστήρια

Η παρέμβαση του Πεκίνου δεν βοήθησε τα κινεζικά χρηματιστήρια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα των ευρωπαϊκών αγορών βρέθηκαν χθες τα χρηματιστήρια της Κίνας κλείνοντας με πτώση μετά την άνοδο που είχε προηγηθεί την Τρίτη, χάρη στην παρέμβαση του Πεκίνου. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν αναμενόμενη την επιστροφή της κινεζικής αγοράς σε αρνητικό έδαφος, καθώς επισημαίνουν ότι πίσω από την ιλιγγιώδη άνοδο των τελευταίων μηνών βρισκόταν ο υπερβολικός δανεισμός με σκοπό την αγορά μετοχών. Η επιστροφή στην πτώση των τελευταίων 20 ημερών συνέπεσε με την προειδοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Πεκίνο να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας, ώστε να μη λήξουν «οι τρεις δεκαετίες αστρονομικής απόδοσης» που γνώρισε η κινεζική οικονομία.

Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχώρησε κατά 5,2% και ο δείκτης CSI 300 κατά 4,9%. Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε πως το Πεκίνο δεν κατόρθωσε να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στην οποία έχουν εισέλθει οι κινεζικές αγορές από τις 12 Ιουνίου, οπότε κορυφώθηκε η ιλιγγιώδης άνοδος των τελευταίων μηνών, με τις τιμές των μετοχών να έχουν αυξηθεί συνολικά 150% από την αρχή του έτους. Έκτοτε οι κινεζικές αγορές έχουν χάσει συνολικά το 20% της αξίας τους. Η πτώση ανεκόπη προσωρινά την Τρίτη όταν το Πεκίνο επέτρεψε στα συνταξιοδοτικά ταμεία να τοποθετούν το 30% των αποθεματικών σε μετοχές και άλλους τίτλους, που συνεπάγεται ότι θα διοχετευθούν στην αγορά περίπου 600 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 97 δισ. δολαρίων. Κι ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν πως πίσω από τον υπερβολικό δανεισμό βρίσκεται το σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας, η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί το Πεκίνο να μειώσει «τον μοναδικό και στρεβλό ρόλο του κράτους» στο τραπεζικό σύστημα.

Στην Οικονομική Εκθεσή της για την Κίνα, καλεί τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «ζημιογόνων επενδύσεων, της υπερχρέωσης και του σκιώδους τραπεζικού συστήματος που δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις». Τονίζει πως, σε αντίθεση με άλλες χώρες, στην Κίνα το κράτος εξακολουθεί να διατηρεί «σε συντριπτικό βαθμό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των τραπεζών και των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων» και επικρίνει την τακτική των κυβερνητικών επιτροπών και άλλων κινεζικών αρχών που διορίζουν και απολύουν κατά το δοκούν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών. Όπως υπογραμμίζει, το κινεζικό κράτος ελέγχει επισήμως το 65% του ενεργητικού των τραπεζών και έχει de facto τον έλεγχο του 95% του ενεργητικού αυτού.

Με προειδοποιήσεις που απηχούν την αντίστοιχη έκθεσή της από το 2012, η Τράπεζα επισημαίνει πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας παραμένει «χωρίς ισορροπία, συμπιεσμένο, με υψηλό κόστος συντήρησης και πιθανώς ασταθές». Παράλληλα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για «θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις καθώς συσσωρεύεται υπερχρέωση και πλεονασματική παραγωγική δυνατότητα σε πολλούς τομείς της οικονομίας» ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις οικονομικών προβλημάτων. Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, η Τράπεζα διατηρεί την πρόβλεψη για φέτος στο 7,1%, ενώ ο επίσημος στόχος του Πεκίνου είναι το 7,0%. Για το επόμενο έτος η Τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 7,0% της κινεζικής οικονομίας και 6,9% για το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή