Η κινεζική επιβράδυνση πλήττει τις ιαπωνικές εταιρείες

Η κινεζική επιβράδυνση πλήττει τις ιαπωνικές εταιρείες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έχει σαφείς επιπτώσεις και στις ιαπωνικές επιχειρήσεις μεταξύ πολλών άλλων. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, ότι ο όγκος εξαγωγών από την Ιαπωνία έχει μειωθεί, ενώ τα τελευταία στοιχεία αυτής της εβδομάδας φανερώνουν ότι η βιομηχανική της παραγωγή εξασθενεί. Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής τα δεδομένα δηλώνουν πως η οικονομία της Ιαπωνίας ίσως να έχει περισταλεί σχεδόν 1,5% το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με την αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο τρέχοντος.

Εν τω μεταξύ, μία αδύναμη επίδοση το δεύτερο τρίμηνο του 2015, όταν έχει προηγηθεί και μία ανάλογη το 2014 εξαιτίας κυρίως της αύξησης του φόρου κατανάλωσης, δεν είναι καλές ειδήσεις για τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τα σχέδιά του για αναζωογόνηση της ιαπωνικής οικονομίας. Πάντως, τα κέρδη των επιχειρήσεων της χώρας ενισχύθηκαν την τελευταία διετία, επειδή ωφελήθηκαν από την υποχώρηση της ισοτιμίας του γιεν προς το δολάριο.

Εξαγωγές

Τον Μάιο ειδικά οι ιαπωνικές εξαγωγές προς την κινεζική αγορά ελαττώθηκαν 4,5% με κριτήριο τον όγκο τους. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μείωση σε μηνιαία βάση, όταν η Κίνα συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ιαπωνίας με πρώτη εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κινεζική αγορά, ειδικότερα, απορροφά σχεδόν το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ιαπωνίας. Σοβαρότερο πλήγμα δέχονται οι κομβικοί κλάδοι της χώρας, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι ημιαγωγοί και ο χάλυβας, αναφέρει σε άρθρο της η The Wall Street Journal. Τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές ιαπωνικών αυτοκινήτων στην Κίνα διαμορφώνονται σχεδόν στο ήμισυ των επιπέδων του αντιστοίχου διαστήματος του 2014. Οι δε εξαγωγές χάλυβα ελαττώνονται αδιαλείπτως τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Αυτό παρατηρείται ανεξαρτήτως του γεγονός ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ιαπωνίας εξάγουν τα προϊόντα τους στις χαμηλότερες τιμές από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μέχρι σήμερα, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ιαπωνίας. Ο όμιλος Komatsu, ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς στην κατασκευή εξοπλισμού οικοδομών, είδε τις πωλήσεις υδραυλικών εκσκαφέων στην Κίνα να μειώνονται 40% και πλέον τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ο δε πρόεδρος της Casio Computer, Καζουχίρο Κασίο, δήλωσε τέλος ότι η εταιρεία του είχε αυξημένες πωλήσεις ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών στην Κίνα, αλλά διατηρεί τις επιφυλάξεις του για επέκταση της παραγωγής εκεί.

«Φρέναρε» η Κίνα

Εξασθένηση εμφάνισε και πάλι τον Ιούνιο η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σε συνθήκες περιορισμού της ροής των πιστώσεων. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν μειωμένες παραγγελίες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις ανησυχίες της αγοράς, των επενδυτών και των αναλυτών ότι η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακόπτει τον ρυθμό της. Ειδικότερα, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ), που καταρτίζει η HSBC, υποχώρησε τον Ιούνιο στις 48,2 μονάδες από 49,2 μ. τον Μάιο. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα από την Ομοσπονδία της Κίνας για τη Διαχείριση Συστημάτων Διανομής και Προμηθειών (China Federation of Logistics and Purchasing), φαίνεται πως ο ΡΜΙ μειώθηκε στις 50,1 από 50,8 μονάδες τον Μάιο. Τέλος, αναφέρεται πως πρόσφατα στοιχεία αποτυπώνουν μία επιβράδυνση στην αύξηση των εξαγωγών της Κίνας, ενώ και οι λιανικές πωλήσεις απείχαν από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή