Το Πεκίνο προσπαθεί να στηρίξει τα κινεζικά χρηματιστήρια

Το Πεκίνο προσπαθεί να στηρίξει τα κινεζικά χρηματιστήρια

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία εξακολουθεί να εμπνέει στο Πεκίνο η υποχώρηση των κινεζικών χρηματιστηρίων μετά τα τόσο περιορισμένα αποτελέσματα της ομοβροντίας μέτρων στα οποία κατέφυγε τις τελευταίες ημέρες για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση τους. Ορισμένοι δείκτες άνοιξαν με σημαντική άνοδο, για να περιορίσουν αργότερα τα κέρδη τους, ενώ άλλοι παρέμειναν σε επίμονα καθοδική πορεία. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και αυτή η περιορισμένη ανάκαμψη, ενώ η προοπτική μιας περαιτέρω κατάρρευσης του κινεζικού χρηματιστηρίου θα μπορούσε να απειλήσει την επιβραδυνόμενη οικονομία της Κίνας. Τα κέρδη ωχριούν μπροστά στην ιλιγγιώδη, κατά πολλούς αναλυτές αδικαιολόγητη, άνοδο των προηγούμενων μηνών, που κορυφώθηκε στις 12 Ιουνίου, όταν οι τιμές των κινεζικών μετοχών είχαν σημειώσει από την αρχή του έτους άνοδο 150%. Εκτοτε κατρακυλούν έχοντας καταγράψει απώλειες 30% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης άνοιξε χθες με άλμα 7,8% και τελικά έκλεισε με κέρδη μόλις 2,4%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε δύο φορές σε αρνητικό πρόσημο. Εξάλλου, ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας σημείωνε κέρδη 6,6% στην αρχή της συνεδρίασης και έκλεισε με απώλειες 2,7%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης σημείωσε πτώση 5,5%. Την ίδια στιγμή, οι κινεζικές μετοχές στην αγορά του Χονγκ Κονγκ έκλεισαν με απώλειες 3%. Και όλα αυτά ενώ είχαν ενταθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι συντονισμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Πεκίνου, της Αρχής Κεφαλαιαγοράς, αλλά και της βιομηχανίας χρηματιστηριακών της Κίνας.

Το Σάββατο οι 21 μεγαλύτερες χρηματιστηριακές της χώρας δεσμεύθηκαν να τοποθετήσουν από κοινού τουλάχιστον 120 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 19,33 δισ. δολαρίων, σε αγορές μετοχών με σκοπό τη σταθεροποίηση του χρηματιστηρίου. Την ίδια ημέρα, 28 κινεζικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν την αρχική δημόσια εγγραφή τους. Ακολούθησε την Κυριακή ανακοίνωση της κινεζικής κρατικής επενδυτικής Central Huijin Investment ότι αγόρασε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αγορές. Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, άλλωστε, δεσμεύθηκε να διοχετεύσει άμεσα ρευστότητα σε κρατική εταιρεία δανεισμού της αγοράς. Εξίσου δυναμικές ήταν οι κινήσεις του Πεκίνου που είχαν προηγηθεί: διευκόλυνε την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά μειώνοντας τα επιτόκια, περιορίζοντας το ύψος του ποσού που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες στα ταμεία της κεντρικής τράπεζας και επέτρεψε στα συνταξιοδοτικά ταμεία να τοποθετούν τα αποθεματικά τους σε μετοχές και διαπραγματεύσιμους τίτλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή