«Να μη βιαστεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια» συστήνει το ΔΝΤ

«Να μη βιαστεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια» συστήνει το ΔΝΤ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα πρέπει να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει στασιμότητα στην οικονομία, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η πρόωρη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω το δολάριο, γεγονός που θα προκαλούσε προβλήματα τόσο στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας όσο και στις αναδυόμενες αγορές, υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ.

Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου έναντι σχεδόν όλων των σημαντικών νομισμάτων -το δολάριο έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 20% έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων το τελευταίο έτος- αποτελεί «σημαντικό κίνδυνο» εξαιτίας της σημαντικής διαφοράς στον ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ της αμερικανικής και των άλλων οικονομιών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στα τέλη του 2015 στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006. Ωστόσο η Fed θα αναγκαζόταν να ανακρούσει πρύμναν αν αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξη η εκτίμησή της για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας και την ικανότητά της να αντέξει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Ταμείου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά αβέβαιη η κατάσταση και η πορεία που θα ακολουθήσει η ανεργία και ο πληθωρισμός αλλά και ο ρυθμός αύξησης των μισθών και συνεπώς η Fed θα πρέπει να κάνει ακόμη λίγη υπομονή. Η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, έχει δεσμευτεί ότι η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα θα γίνει σταδιακά, ώστε να αποφευχθεί απότομη άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αλλά και της ισοτιμίας του δολαρίου, κάτι που θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της αμερικανικής οικονομίας και τις εξαγωγές. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα παγκοσμίως, προειδοποιεί το ΔΝΤ. Η Fed έχει προειδοποιήσει σαφώς τις αγορές, ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα μπορούσε να πυροδοτήσει «σημαντική και απότομη αναδιανομή των διεθνών χαρτοφυλακίων», η οποία θα συνοδεύεται από σημαντική αναταραχή στις διεθνείς αγορές και τελικά θα μπορούσε να απειλήσει τη σταθερότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατά την άποψη του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ είναι σχετικά αισιόδοξο όσον αφορά την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, προβλέποντας επιτάχυνση της ανάπτυξης από το 2,5% εφέτος στο 3% το 2016.

Δολάριο και εξαγωγές

Το  ΔΝΤ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται το έλλειμμα του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και ότι θα κυμανθεί γύρω από το 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Η ενίσχυση του δολαρίου πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές, καθιστώντας τις ακριβότερες, κάτι που με τη σειρά του αντανακλάται στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τον Μάιο το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. δολάρια στα 41,2 δισ. δολάρια εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών κατά 0,8%. Αντιθέτως οι εισαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 0,1%. Οι αμερικανικές εξαγωγές προς τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6% σε σχέση με τον Απρίλιο και οι εξαγωγές προς τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 4,2%, κατά 2,1% προς το Μεξικό και κατά 3% προς την Ιαπωνία, σύμφωνα με μη προσαρμοσμένα εποχικά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή