Η Κίνα επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτων

Η Κίνα επηρεάζει την αγορά εμπορευμάτων

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχιζόμενοι κραδασμοί στα κινεζικά χρηματιστήρια επέφεραν χθες νέα υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων και ειδικότερα του πετρελαίου και του χαλκού, καθώς ενέτειναν την ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλης μείωσης της ζήτησης από την Κίνα.

Ετσι το πετρέλαιο άγγιξε χθες τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών με το αργό ΗΠΑ να βρίσκεται το βράδυ στα 51,20 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 55,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 55,10 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στη νέα υποχώρηση των τιμών του μαύρου χρυσού συντελούν ετερόκλητοι παράγοντες όπως η προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις έξι δυνάμεις της Δύσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οπως επισημαίνουν, σε περίπτωση συμφωνίας, ενδέχεται να διπλασιασθούν οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, αυξάνοντας περαιτέρω την ήδη πλεονάζουσα προσφορά. Το περασμένο έτος οι εξαγωγές του Ιράν είχαν περιοριστεί σε 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ πριν από τις κυρώσεις το 2011 έφθαναν στα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σημειωτέον ότι η Τεχεράνη έχει θέσει στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής που σήμερα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ως παράγοντα που συμπιέζει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου αναφέρουν επίσης παράγοντες της αγοράς την παρατεταμένη αβεβαιότητα για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Σε ό,τι αφορά τον χαλκό, η τιμή του υποχώρησε χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, καταγράφοντας μείωση κατά 4,8% στα 5.339,5 δολάρια ο τόνος στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις αρχές Ιανουαρίου .

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή