Οι προβλέψεις του ΔΝΤ πιο ακριβείς από αυτές των κεντρικών τραπεζών

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ πιο ακριβείς από αυτές των κεντρικών τραπεζών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε βαθμολόγηση των κεντρικών τραπεζών των χωρών-μελών της «Ομάδας των Επτά» (G7) ως προς την ικανότητά τους να προβλέπουν την πορεία της αντίστοιχης εθνικής οικονομίας προχώρησε πρώτη φορά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Με αυτό το κριτήριο η ακριβέστερη είναι η Τράπεζα του Καναδά και ακολουθούν η Τράπεζα της Αγγλίας, η ΕΚΤ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Επίσης, η Fed εμφανίζεται ως η πιο αισιόδοξη, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας (ΒΟΕ) ότι υπέπεσε στο μεγαλύτερο σφάλμα. Η δε Τράπεζα του Καναδά είναι η πιο ακριβής στις εκτιμήσεις της, αν και εκείνη έχει την πιο εύκολη δουλειά. Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα. Η έρευνα κατέδειξε επίσης πως η χρηματοπιστωτική κρίση ανέτρεψε όλες τις εκτιμήσεις, όπως ακριβώς η ελληνική κρίση μπορεί να κάνει φέτος, και ότι οι σύνθετες οικονομίες δυσκολεύονται περισσότερο να την αντιμετωπίσουν.

Αντιθέτως με τις κεντρικές τράπεζες των «Επτά», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποδείχθηκε πιο ακριβές στις προβλέψεις του για πληθωρισμό και ανάπτυξη, υπερσκελίζοντας στην κατάταξη του Bloomberg την Τράπεζα του Καναδά. Απλώς, το ΔΝΤ δεν έχει εντολή να ορίζει επιτόκια σε μία χώρα ή να εφαρμόζει άλλα εργαλεία, τα οποία αποτελούν και τον βασικό λόγο ύπαρξης των κεντρικών τραπεζών και το κίνητρο των προβλέψεών τους. Οι εκτιμήσεις αυτές μορφοποιούνται σε κατευθυντήριες γραμμές μελλοντικής πολιτικής, οι οποίες συνεκτιμώνται από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος επί διεθνών θεμάτων της ING Group, Ρομπ Κάρνελ, «oι κεντρικές τράπεζες οφείλουν να είναι καλύτερες σε αυτό που κάνουν». Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «εάν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να μας πείσουν ότι γνωρίζουν σε ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα, εμείς σκεφτόμαστε ότι γνωρίζουν κάτι το οποίο εμείς αγνοούμε. Ωστόσο, εκτός της περιπτώσεως, κατά την οποία είναι καλύτερες στην ανάλυση των δεδομένων, εμείς δεν θα πρέπει να τις ακούμε και αυτές δεν έχουν κάτι να μας πουν».

Μετά την κρίση

Σύμφωνα με το Bloomberg και την έρευνα περί κεντρικών τραπεζών, η επίδοσή τους μετά την αποκλιμάκωση της κρίσης βελτιώθηκε. Αρχής γενομένης από το 2012, όταν πλέον η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη άρχισε να εξασθενεί, οι κεντρικές τράπεζες υπέπιπταν σε λιγότερα λάθη σε επίπεδο προβλέψεων για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό ή και τα δυο. Η ΒΟΕ βελτίωσε σημαντικά την ακρίβειά της και ήταν μία από τις καλύτερες στις επιδόσεις αυτές. Η απόκλισή της από το ποσοστό πληθωρισμού ήταν 0,68 της ποσοστιαίας μονάδας από την 1,23 ποσοστιαία μονάδα. Δεν έχει την ίδια επίδοση με τις προβλέψεις περί ανάπτυξης με την απόκλιση στις 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από την 1,39 ποσοστιαία μονάδα.

Στην περίπτωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, στα εννέα από τα τελευταία δέκα χρόνια οι εκτιμήσεις της υπερέβαλαν για το ΑΕΠ, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας το οικονομικό έτος 2008 – 2009 είχε τη σοβαρότερη απόκλιση κατά 5,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι των 2,6 ποσοστιαίων μονάδων της Τράπεζας του Καναδά. Η Τράπεζα της Αγγλίας είχε τη μεγαλύτερη αστοχία στον πληθωρισμό, καθώς υποτίμησε την αύξησή του κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2011. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδείχθηκε η μόνη που ξεπέρασε τον ΔΝΤ στην εκτίμηση του ΑΕΠ στα οκτώ από τα τελευταία δέκα χρόνια. Η Τράπεζα του Καναδά ξεπέρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τρεις φορές τα τελευταία δέκα χρόνια στην πρόβλεψη περί ανάπτυξης και δύο στα πέντε χρόνια όσον αφορά την εκτίμηση για τον πληθωρισμό. Τέλος, η Τράπεζα του Καναδά ήταν και η μόνη που σχολίασε τα ευρήματα, λέγοντας ότι ουδέποτε υπάρχουν βεβαιότητες στις προβλέψεις, οι οποίες βασίζονται σε ενδελεχείς αναλύσεις και προσεκτικά σχεδιασμένα μοντέλα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή