Ευάλωτη η Ιταλία στην ελληνική κρίση, προειδοποιεί το ΔΝΤ

Ευάλωτη η Ιταλία στην ελληνική κρίση, προειδοποιεί το ΔΝΤ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ιταλική οικονομία, αν και έχει περιοριστεί ο κίνδυνος άμεσης μετάδοσης της κρίσης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ιταλική οικονομία βγαίνει σταδιακά από την πιο μακροχρόνια ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και η κυβέρνησή της πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που παρέχει η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει το Ταμείο στην ετήσια έκθεσή του για την ιταλική οικονομία. «Αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη, παρ’ όλο που είναι περιορισμένη η άμεση έκθεση» στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ. «Η απειλή για μετάδοση της κρίσης βραχυπρόθεσμα είναι και αυτή περιορισμένη». Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η οικονομία της χώρας του δεν απειλείται από την ελληνική κρίση ακόμη και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ. Οι μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνει η ΕΚΤ από τον περασμένο Μάρτιο έχουν αποτρέψει τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις τους μπορεί να έχουν αυξηθεί κάπως τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα γύρω από το 2,30% σε σύγκριση με το 7,5% όπου είχαν φτάσει το καλοκαίρι του 2012. Η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,7% το 2015 και με 1,2% το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι του Ταμείου καλούν μετ’ επιτάσεως τον κ. Ρέντσι να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία και να προωθήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσει αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας και να καταστήσει βιώσιμη την ανάπτυξη. «Η ανάκαμψη (της οικονομίας) παραμένει εύθραυστη και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές επισκιάζονται από διαρθρωτικά εμπόδια, την υψηλή ανεργία, αδύναμους ισολογισμούς και αυξημένο δημόσιο χρέος», θεωρεί το ΔΝΤ. Το Ταμείο πιέζει για μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα και να ενισχυθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Την ίδια στιγμή, η ύφεση των προηγούμενων ετών έχει προκαλέσει την ανησυχητική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι ιταλικές τράπεζες. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 14,7% σε ετήσια βάση και πλέον έχουν φτάσει στο ύψος των 193,7 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή