Η διαφάνεια στο Libor δεν έχει αποκατασταθεί

Η διαφάνεια στο Libor δεν έχει αποκατασταθεί

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πενταετία μετά το σκάνδαλο του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, οι εποπτικές αρχές στη Βρετανία και τις ΗΠΑ εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εν όψει της καταληκτικής προθεσμίας μέσα στο καλοκαίρι. Το ξέσπασμα του σκανδάλου Libor αφορούσε ένα δίκτυο στελεχών και χρηματιστών σε τραπεζικούς ομίλους που συνωμοτούσαν πάνω στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου από την Ασία μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο. Εξι από τις ισχυρότερες τράπεζες του κόσμου πλήρωσαν συνολικά πρόστιμα 7 δισ. δολαρίων ή 6,25 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τις αρχές άλλων κρατών.

Στη Βρετανία, η αρμόδια αρχή εποπτείας των αγορών παραδέχτηκε ότι οι νέοι κανόνες δεν έχουν επιτύχει εξ ολοκλήρου την ασφαλή και διαφανή λειτουργία του Libor. Πιο αυστηρή ήταν η στάση που τήρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Δήλωσε ότι το Libor -το οποίo αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανείων και χρηματοοικονομικών προϊόντων 300 τρισ. δολαρίων παγκοσμίως- δεν είναι πια κατάλληλο ως σημείο αναφοράς στην αγορά των διατραπεζικών επιτοκίων. Παράλληλα, η διοίκηση του Intercontinental Exchange, ενός από τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου που έχει αναλάβει να παρουσιάσει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Libor στο Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FDB), επεσήμανε ότι δεν έχει την απαραίτητη στήριξη του τραπεζικού κλάδου ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά της.

Αυτό το καλοκαίρι λήγει η προθεσμία για να υποβάλει η διοίκηση του Intercontinental Exchange (ΙCE) τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του Libor. Πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου, ένας αριθμός τραπεζών υπέβαλαν προσφορές για το Libor και το επιτόκιο προσδιορίζονταν από τον μέσον όρο για επτά διαστήματα δανεισμού σε πέντε νομίσματα. Τον Μάιο του 2008, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε πληροφορίες που υπονοούσαν ότι οι τράπεζες ηθελημένα δήλωναν χαμηλότερα επιτόκια για το Libor. Τον Μάρτιο του 2011, η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε ότι πραγματοποιούνται έρευνες με επίκεντρο, μεταξύ άλλων, τη Citigroup και τη UBS. Tον Φεβρουάριο του 2012 αποκαλύφθηκε ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διεξάγει ποινικές έρευνες, ενώ μέτρα ελήφθησαν και από τη βρετανική Αρχή Εποπτείας των Αγορών. Σήμερα, το ICE έχει πάρει τη διαχείριση του Libor από τη βρετανική ένωση τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή