Ο άνθρωπος που αλλάζει το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό ταμείο

Ο άνθρωπος που αλλάζει το ιαπωνικό συνταξιοδοτικό ταμείο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρίσιμη αποστολή έχει φέρει εις πέρας ο Χιρομίσι Μιζούνο. Ο επικεφαλής επενδύσεων στο Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο Συντάξεων της Ιαπωνίας προχώρησε σε ριζικές αλλαγές σε μια ιδιαίτερα συντηρητική επενδυτική κουλτούρα. Με περιουσιακά στοιχεία 1,1 τρισ. δολαρίων, το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων της Ιαπωνίας είναι ένα από τα ισχυρότερα του κόσμου, σε μια χώρα που έχει ένα από τα μεγαλύτερα δημογραφικά προβλήματα. Από τις αρχές του έτους, ο κ. Μιζούνο ανέλαβε επίσημα να εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό του με τίτλους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις αγορές σε σχέση με πριν, αντιμετωπίζοντας εμπόδια από μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μιζούνο είχε, ωστόσο, την παρότρυνση και τη στήριξη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σένζο Αμπε. Από τη λογιστική κατάσταση του ταμείου, που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα, ο κ. Μιζούνο αύξησε τις τοποθετήσεις του ταμείου σε μετοχές ιαπωνικών και ξένων εταιρειών στο 50% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων του ταμείου. Μόνον το 35% επενδύθηκε σε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα από το προηγούμενο 60%, και οι τοποθετήσεις σε ομόλογα του εξωτερικού επεκτάθηκαν από το 11% στο 15% του χαρτοφυλακίου. Οι ασφαλισμένοι του ταμείου ανέρχονται σε 67 εκατ., πολλοί εκ των οποίων θεωρούν ότι οι επενδύσεις σε μετοχές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Με την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής του Σένζο Αμπε να μην είναι ακόμη εξασφαλισμένη, δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης και ο πληθωρισμός κυμαίνονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, είναι απαραίτητη η διαφοροποίηση της επενδυτικής στρατηγικής του ταμείου. Στόχος του κ. Μιζούνο είναι να καρπωθεί το ταμείο από την άνοδο των χρηματιστηρίων και να καταγράψει μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές των κρατικών ομολόγων, σε μια χώρα που το δημογραφικό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ο αριθμός των Ιαπώνων άνω των 100 ετών έχει διπλασιαστεί την τελευταία εξαετία στο ιστορικό ρεκόρ των 36.000 ατόμων. Το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία είναι ένα από τα υψηλότερα του κόσμου. Φθάνει το 86ο έτος της ηλικίας για τις γυναίκες και το 79ο έτος για τους άντρες.

Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο κ. Μιζούνο συνάντησε αντίσταση από τον υπουργό Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, Γιασουχίσα Σιοζάκι, αλλά και μέλη της αντιπολίτευσης, για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Παράλληλα, έπρεπε να εκσυγχρονίσει τον τρόπο λειτουργίας του ταμείου. Στο δημοσίευμα, τονίζεται ότι το προσωπικό, περίπου 80 ατόμων, του ταμείου δεν είχε επαγγελματικό τηλέφωνο ή πρόσβαση σε τερματικό του πρακτορείου Bloomberg, που είναι βασικό εργαλείο εργασίας για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Ο υπουργός Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας, υπό την εποπτεία του οποίου λειτουργεί τυπικά το ταμείο, είχε ταχθεί κατά μιας αλλαγής στην επενδυτική στρατηγική του ταμείου, χωρίς να υπάρχει στενή εποπτεία. Ο κ. Σιοζάκι έκανε ένα ακόμη βήμα και πρότεινε την ψήφιση νομοσχεδίου για τη δημιουργία διοικητικού συμβουλίου που θα ασκούσε έλεγχο στις κινήσεις του κ. Μιζούνο. Ο υπουργός, ωστόσο, δεν προχώρησε με αυτές τις προτάσεις, κατόπιν παρέμβασης του κ. Αμπε, στα μέσα Φεβρουαρίου.

Πριν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του, τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μιζούνο εργάζονταν σε εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ή private equity στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή