Εξελίξεις στην Αθήνα, έκθεση της Fed έδωσαν τον τόνο στις αγορές

Εξελίξεις στην Αθήνα, έκθεση της Fed έδωσαν τον τόνο στις αγορές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετάβλητοι ήταν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street μετά τη δήλωση της κ. Γέλεν ότι αναμένεται να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων δανεισμού εντός του έτους, ενώ το ευρώ υποχωρούσε έναντι του δολαρίου λίγες ώρες προτού ψηφίσει το ελληνικό Κοινοβούλιο για την έγκριση ή όχι του νέου Μνημονίου.

Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street θεωρούν πως η Fed θα αυξήσει σταδιακά και με αργό ρυθμό τα επιτόκια δανεισμού, οπότε δεν πρόκειται να απειληθούν σοβαρά ούτε η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ή τα εταιρικά κέρδη. Νωρίς το βράδυ ο Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,07% και ο S&P 500 κατά 0,09%. Το δολάριο ενισχύθηκε έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων κατά 0,5%. Το ευρώ υποχωρούσε νωρίς το βράδυ κατά 0,63% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία διαμορφωνόταν στο 1,0939. Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του δολαρίου καθώς θα αυξηθεί η ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα εξαιτίας της αναμενόμενης εισροής κεφαλαίων στην αμερικανική οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 1.586,50 μονάδες, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί στις πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις. Στο Λονδίνο ο δείκτης FSTE 100 έκλεισε στις 6.754 μονάδες με άνοδο 0,01%. Μικρή άνοδο είχαμε σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, όπου ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% και έκλεισε στις 11.540 μονάδες και ο CAC 40 έκλεισε στις 5.047 μονάδες έχοντας ενισχυθεί κατά 0,29%. Πολύ μεγαλύτερα ήταν τα χθεσινά κέρδη για επενδυτές στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη. Στο πρώτο ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 1,3% και στη Μαδρίτη ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,7%. Στην αγορά πετρελαίου χθες σημειώθηκε μεγάλη πτώση μετά τη συμφωνία Ιράν-Δύσης. Το αργό υποχωρούσε κατά 2,43% στα 51,75 δολ./βαρέλι. Η τιμή του Brent υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 2,43% στα 57,09 δολ./βαρέλι.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο προκάλεσε πτώση των αποδόσεων στα γερμανικά και στα αμερικανικά δεκαετή κρατικά ομόλογα. Η απόδοση του γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης στο 0,76%, ενώ η απόδοση των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,367%. Περιέργως υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της λεγόμενης «περιφέρειας», με τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών δεκαετών ομολόγων να υποχωρούν κατά 5-9 μονάδες βάσης. Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε προσωρινά κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουνίου (στο 1,99%), ωστόσο λίγο αργότερα διαμορφωνόταν στο 2,01%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή