Πιέσεις σε Καναδά και Νορβηγία από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

Πιέσεις σε Καναδά και Νορβηγία από τη μείωση της τιμής του πετρελαίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά μέσα στο τρέχον έτος η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου overnight στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά μείωσε το επιτόκιο overnight στις καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών στο 0,5%. Τον Ιανουάριο είχε αποφασιστεί η πρώτη μείωση του επιτοκίου overnight στο 0,75%.

Οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών που εξαρτώνται από το πετρέλαιο λαμβάνουν μέτρα για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση των τιμών. Οι τιμές του αργού πετρελαίου και του πετρελαίου Μπρεντ έχουν υποχωρήσει κατά 44% από το β΄ εξάμηνο του 2014.

Οπως επεσήμαναν αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά στην επίσημη ανακοίνωση, το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε «μετριοπαθή συρρίκνωση» το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αποφεύγοντας να δηλώσουν πως η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όπως συμβαίνει όταν παρουσιάζεται πτώση της οικονομικής δραστηριότητας επί δύο συναπτά τρίμηνα. «Θεωρώ πως αυτή η συζήτηση δεν θα είναι εποικοδομητική», σχολίασε ο διοικητής της τράπεζας, Στέφεν Πόλοζ. Στην ανακοίνωση της τράπεζας αναφέρεται ότι «η οικονομία του Καναδά διανύει μια περίπλοκη φάση αναπροσαρμογής», αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη το 2015 στο 1,1% από το 1,9%. Το α΄ τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,5% και το β΄ τρίμηνο κατά 0,6%.

Ο Καναδάς είναι καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου που αντανακλά το 10% του ΑΕΠ. Παρομοίως, οι εξαγωγές πετρελαίου στη Νορβηγία καλύπτουν το 15% του ΑΕΠ. Στα τέλη Ιουνίου, η νορβηγική κεντρική τράπεζα μείωσε, επίσης, το επιτόκιο overnight στο ιστορικό χαμηλό του 1%, τηρώντας επιφυλάξεις για νέα μείωση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα στην εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ, προχώρησε στην έκδοση ομολόγου 4 δισ. δολαρίων σε τοπικό νόμισμα για να καλύψει την υποχώρηση των δημοσίων εσόδων από την πτώση των τιμών «μαύρου χρυσού». Η ρωσική οικονομία, η οποία στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, προβλέπεται να παρουσιάσει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,9% λόγω της υποχώρησης των τιμών και των κυρώσεων από τη Δύση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως η κίνηση της καναδικής κεντρικής τράπεζας θα είναι θετική για την οικονομία. «Ο Καναδάς, η Ρωσία και η Νορβηγία βρίσκονται σε ανάλογη θέση. Είναι προς όφελος αυτών των χωρών να προχωρήσουν σε υποτίμηση των ισοτιμιών τους», σχολιάζει ο Γκόφρεϊ Παζανίζ, διαχειριστής μετοχικών αμοιβαίων στη Federated Investors της Νέας Υόρκης. Χθες, το δολάριο Καναδά υποχώρησε κατά 1,7% στο 1,242 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσημη ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Πόλοζ είπε ότι «υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας» εάν χρειαστεί να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο Καναδάς υιοθέτησε μαζί με τις ΗΠΑ μια επεκτατική νομισματική πολιτική, με την εφαρμογή μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα διατηρεί την πεποίθηση πως οι εξαγωγές εκτός του ενεργειακού κλάδου, όπως είναι αυτές των φαρμακευτικών και δασικών προϊόντων, θα ανακάμψουν ύστερα από την «αδιευκρίνιστη», όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, πτώση των προηγούμενων μηνών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή