H μεξικανική βιομηχανία πετρελαίου αλλάζει σελίδα

H μεξικανική βιομηχανία πετρελαίου αλλάζει σελίδα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μεξικό ατενίζει τη νέα εποχή που σηματοδοτεί η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Μία από τις πιο πρόσφατες έχει να κάνει με τη δραπέτευση του πιο διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών της χώρας, του Χοακίν Γκουσμάν. Το γεγονός κλόνισε την αξιοπιστία του προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Νιέτο. Συν τοις άλλοις, η αξιοπιστία του θα δοκιμαστεί στους διαγωνισμούς τους οποίους διεξάγει για την ανάθεση έργων ανίχνευσης και παραγωγής πετρελαίου σε ξένους ομίλους. Η διαδικασία αυτή είναι και η πρώτη που λαμβάνει χώρα στο Μεξικό μετά το 1938. Τη χρονιά εκείνη ο τότε πρόεδρος Λάσαρο Καρδένας εθνικοποίησε τις πετρελαιοφόρους περιοχές της χώρας, θεσπίζοντας μονοπωλιακό καθεστώς για τον κρατικό ενεργειακό όμιλο της Petroleos Mejicanos (Pemex).

Συν τοις άλλοις, η επιτυχία των διαγωνισμών θα καθορίσει τη δέσμευση του προέδρου στις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για να στηριχθεί η παραπαίουσα οικονομία και να ανασχεθεί η συνεχώς μειούμενη παραγωγή αργού. Ο 48χρονος Πένα Νιέτο έχει δεσμευθεί να διπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης έως τα τέλη του 2018, οπότε και ολοκληρώνεται η θητεία του. Η παραγωγή πετρελαίου στο Μεξικό ελαττώνεται τα τελευταία δέκα χρόνια. Η κατά 50% πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2014 υποχρέωσε την κυβέρνηση Νιέτο να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες και να βελτιώσει τους όρους των συμβάσεων για τους επίδοξους ενδιαφερομένους.

Η περαιτέρω ανάπτυξη των πετρελαιοφόρων περιοχών και ο εκσυγχρονισμός όλης της βιομηχανίας με νέες επενδύσεις εκτιμάται πως έως το 2018 θα αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Την προσεχή τριετία, η απελευθέρωση της πετρελαϊκής αγοράς του Μεξικού πιθανώς να αποφέρει στα δημόσια ταμεία έως και 62,5 δισ. δολάρια. Μεταξύ των υπό δημοπράτηση έργων βρίσκονται 14 περιοχές αβαθών υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού, πετρελαιοφόροι περιοχές στην ενδοχώρα, καθώς και περιοχές σχιστολιθικών κοιτασμάτων και υπεράκτιες περιοχές βαθέων υδάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή