Μειώσεις φόρων 50 δισ. μέσα στην πενταετία εξήγγειλε ο Μ. Ρέντσι

Μειώσεις φόρων 50 δισ. μέσα στην πενταετία εξήγγειλε ο Μ. Ρέντσι

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να μειώσει τη φορολογία κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2018 υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Στόχος του κ. Ματέο Ρέντσι είναι να ενισχύσει την ανάπτυξη μετά τρία χρόνια ύφεσης, αλλά και να «χρυσώσει» το χάπι διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί όπως τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση της Γερουσίας. Το ερώτημα είναι αν Βρυξέλλες και Βερολίνο θα αποδεχτούν την προσπάθεια της Ρώμης να βάλει φρένο στην πολιτική της λιτότητας ή αν θα αντιδράσουν όπως είχαν κάνει και προ μηνών.

Το νέο σχέδιο μείωσης της φορολογίας κατά 50 δισ. ευρώ από το 2014 έως το 2018, που ανακοίνωσε ο κ. Ρέντσι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αποτελεί ουσιαστικά την ιταλική προσπάθεια να ενισχύσει την ανάπτυξη στο πλαίσιο της δημοσιονομικά άκαμπτης Ευρωζώνης. «Προτείνω ένα σύμφωνο στον λαό: Αν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φορολογία κατά 50 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε χρόνων», είπε ο κ. Ρέντσι την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό RAI. Πρώτος στόχος της μείωσης της φορολογίας είναι ο σφόδρα αντιδημοφιλής (και) στην Ιταλία φόρος ακίνητης περιουσίας. Θα ακολουθήσει η μείωση της εταιρικής φορολογίας το 2017 και η μείωση της φορολογίας εισοδήματος το 2018. Η εξάλειψη της φορολογίας της πρώτης κατοικίας από το 2016 που υποσχέθηκε ο κ. Ρέντσι εκτιμάται ότι θα μειώσει τα φορολογικά έσοδα κατά περίπου 4 δισ. ευρώ τον χρόνο. «Δεσμεύομαι ενώπιόν σας να εργαστώ επί πέντε έτη ώστε να εφαρμόσω μείωση της φορολογίας που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Μπορούμε να το καταφέρουμε χωρίς να αυξήσουμε το χρέος (που θα αφήσουμε) στα παιδιά μας», προσέθεσε.

Η κυβέρνηση Ρέντσι έχει ήδη μειώσει τη φορολογία για τα χαμηλά εισοδήματα όπως και την εταιρική φορολογία που επιβάλλουν οι περιφέρειες, μέτρα που μείωσαν τα φορολογικά έσοδα κατά 15 δισ. ευρώ. Οπότε οι νέες μειώσεις που υποσχέθηκε ο κ. Ρέντσι αναμένεται να «στοιχίσουν» 35 δισ. ευρώ. Στην ιστοσελίδα του στο Facebook, ο κ. Ρέντσι υποστήριξε πως οι νέες μειώσεις της φορολογίας θα ενισχύσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την ιταλική οικονομία χάρη στη μείωση του κόστους παραγωγής που θα επιφέρουν. Παράλληλα, η μείωση της φορολογίας θα ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των Ιταλών και προβλέπεται ότι θα ενισχύσει την κατανάλωση. Χωρίς να παραθέσει λεπτομέρειες, ο κ. Ρέντσι είπε στη RAI ότι «βγαίνει ο υπολογισμός ώστε και το σχέδιο να εφαρμόσουμε και να συνεχίσουμε να μειώνουμε το χρέος». Μιλώντας το Σάββατο σε κομματική εκδήλωση όπου και πρωτοπαρουσίασε το σχέδιο μείωσης της φορολογίας, ο κ. Ρέντσι είπε πως ακόμη και με την απώλεια φορολογικών εσόδων η Ιταλία θα είναι μεταξύ των «λίγων» ευρωπαϊκών χωρών που θα καταφέρουν να περιορίσουν το 2016 και το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους.

Ωστόσο, η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να μειώσει τη φορολογία είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσει σε νέα σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. «Η ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας έχει αποδειχτεί καταστροφή», τόνισε ο κ. Ρέντσι το προηγούμενο Σάββατο. Στα τέλη του 2014 η ιταλική κυβέρνηση είχε έρθει σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βερολίνο όταν προσπάθησε να υιοθετήσει χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις μηνών η Ρώμη αναγκάστηκε να λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας προκειμένου να ικανοποιήσει την Κομισιόν. Η Επιτροπή πιέζει την Ιταλία και όσον αφορά τον ρυθμό μείωσης του δημοσίου χρέους. Το ιταλικό δημόσιο χρέος βρίσκεται σήμερα στο 134% και είναι το δεύτερο υψηλότερο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσιονομικού Συμφώνου που είχε προωθήσει η Γερμανία στα τέλη του 2011, κάθε κράτος-μέλος της Ευρωζώνης είναι υποχρεωμένο να μειώνει το δημόσιο χρέος του κατά 5% τον χρόνο. Τώρα ο κ. Ρέντσι θα πρέπει να πείσει τους εταίρους του ότι θα καταφέρει να καλύψει την «τρύπα» που θα προκαλέσουν οι νέες μειώσεις της φορολογίας στα φορολογικά έσοδα της Ρώμης, σε διαφορετική περίπτωση μάλλον θα ακολουθήσει ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης. Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να χρηματοδοτήσει προηγούμενες μειώσεις της φορολογίας και το κόστος της πρώτης αύξησης του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων από το 2010, σύμφωνα με πρόσφατη δικαστική απόφαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή