Βαρύς ο λογαριασμός της Fed σε 8 τράπεζες

Βαρύς ο λογαριασμός της Fed σε 8 τράπεζες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιπρόσθετα κεφάλαια αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων (184,5 δισ. ευρώ) θα πρέπει να διαθέτουν οι οκτώ συστημικές αμερικανικές τράπεζες μέχρι το 2019, ώστε να πληρούν τα νέα κεφαλαιακά κριτήρια και να περιοριστεί ο κίνδυνος να χρειαστούν και πάλι διάσωση με χρήματα των φορολογουμένων. Μόνο η JPMorgan δεν πληροί μέχρι σήμερα τους νέους κεφαλαιακούς κανόνες και καλείται να καλύψει κενό ύψους 12,5 δισ. δολαρίων.

Οι νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αφορούν τις οκτώ μεγαλύτερες και σίγουρα πιο περίπλοκες αμερικανικές τράπεζες, και έχουν σκοπό να περιορίσουν την απειλή που δυνητικά αποτελούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις κυμαίνονται μεταξύ του 1% και του 4,5% των σταθμισμένων έναντι κινδύνων περιουσιακών στοιχείων κάθε τράπεζας. Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η JPMorgan, η οποία θα πρέπει να καλύψει κενό ύψους 4,5% και ακολουθεί η Citigroup με κενό ύψους 3,5%. Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America πρέπει να να καλύψουν κενό ύψους 3%, η Wells Fargo 2%, η State Street 1,5% και η Bank of New York Mellon 1%. «Θα πρέπει είτε να διαθέτουν σημαντικά υψηλότερα κεφάλαια, περιορίζοντας τις πιθανότητες αποτυχίας τους, είτε θα πρέπει να μειώσουν το συστημικό τους αποτύπωμα, περιορίζοντας τη ζημία που θα προκαλούσε η χρεοκοπία τους στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα», τόνισε η πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, σε δήλωσή της. Σύμφωνα με την αμερικανική κεντρική τράπεζα, επτά από τις οκτώ συστημικές τράπεζες έχουν ήδη καλύψει τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις. Το κενό που θα πρέπει να καλύψει η JPMorgan είχε εκτιμηθεί στα 20 δισ. δολάρια τον περασμένο Δεκέμβριο και πλέον έχει περιοριστεί στα 12,5 δισ. δολάρια. Στο μεσοδιάστημα η JPMorgan έχει περιορίσει τα διαπραγματεύσιμα περιουσιακά της στοιχεία κατά αρκετά δισ. δολάρια.

Στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ στην Ευρώπη, στην προσπάθειά τους να εξυγιάνουν τον ισολογισμό τους, πολλές τράπεζες επιδιώκουν να πουλήσουν φέτος τιτλοποιημένα δάνεια ακινήτων των οποίων η αξία υπερβαίνει κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή εταιρεία Cushman & Wakefield της Νέας Υόρκης, οι ευρωπαϊκές τράπεζες και οι «κακές τράπεζες» που έχουν αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πτώχευσαν σκοπεύουν να πουλήσουν το δεύτερο εξάμηνο τιτλοποιημένα δάνεια συνολικής αξίας 74 δισ. ευρώ.

«Παρασκηνιακά έχουν σημειωθεί πυρετώδεις προετοιμασίες καθώς σημαντικές εταιρείες αγοραστές σχεδιάζουν γιγάντιες αγορές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους», τονίζει σχετικά ο Φρανκ Νίκελ, στέλεχος της Cushman & Wakefield. Πρωταγωνίστριες στις πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων αναμένεται να είναι φέτος οι βρετανικές τράπεζες αλλά και η «κακή τράπεζα» της Ιρλανδίας, η ΝΑΜΑ (National Asset Management Agency). Ειδικότερα, η ΝΑΜΑ προσφέρει χαρτοφυλάκιο τιτλοποιημένων δανείων ύψους 7,2 δισ. ευρώ σε Ιρλανδία και σε Βρετανία. Σημειωτέον ότι οι «κακές τράπεζες» ΝΑΜΑ και Sareb της Ισπανίας έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια είτε κατοικιών είτε εμπορικής στέγης αλλά και δάνεια ύστερα από εξαναγκαστικούς πλειστηριασμούς, των οποίων η ονομαστική αξία φθάνει συνολικά τα 233 δισ. ευρώ. Στην πράξη η εμπορική τους αξία έχει περιορισθεί στα 144 δισ. ευρώ μετά τις προβλέψεις έναντι ζημίας. Στο μεταξύ, η βρετανική «κακή τράπεζα» Asset Resolution Ltd, που δημιουργήθηκε από τις Bradford & Bingley PLc και Northern Rock Plc μετά την πτώχευσή τους, σχεδιάζει να πουλήσει φέτος τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια ύψους 13 δισ. στερλινών, ποσό αντίστοιχο των 18,6 δισ. ευρώ. Η κινητικότητα αναμένεται να είναι, άλλωστε, μεγάλη στην Ιταλία, αλλά και σε χώρες όπως η Ρουμανία και η Πολωνία που αντιμετώπισαν οξύ πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο συνδεδεμένο με το ελβετικό φράγκο μετά την αποσύνδεση του ευρώ από το ελβετικό φράγκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή