Χαμηλά οι μισθοί στην Τσεχία παρά την ανάπτυξη

Χαμηλά οι μισθοί στην Τσεχία παρά την ανάπτυξη

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απογοητευτική είναι η αύξηση των μισθών στην Τσεχία 11 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι η οικονομία αναπτύσσεται σε ετήσιο ρυθμό 4%, σύμφωνα τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι μισθοί είναι υψηλότεροι στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, με τους εργαζόμενους στην Τσεχία να μην εισπράττουν κανένα σημαντικό όφελος από τη δυναμική ανάπτυξης που έχει παρουσιάσει η δυτική Ευρώπη από τα τέλη του 2014 και τις αρχές του 2015.

Το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζει χαρακτηριστικά πως ο μέσος όρος των μισθών στην Τσεχία κυμαίνονταν στα 860 ευρώ το 2014, όταν ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα στη Γερμανία ελάμβανε 1.473 ευρώ αντίστοιχα. Πράγματι, οι μισθοί στην Τσεχία αυξήθηκαν κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του έτους στις 25.306 κορώνες ή 933 ευρώ τον μήνα.

Η χαμηλή αύξηση των μισθών δεν προβληματίζει μόνον τα συνδικάτα αλλά και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι η ενίσχυση του πληθωρισμού στο 2% από το 0,8% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2015. Προκειμένου να συγκρατήσει την άνοδο της ισοτιμίας, η κεντρική τράπεζα έχει επιβάλει πλαφόν μέχρι τις 27 κορώνες έναντι του ευρώ ώστε να διασωθεί η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών. Πηγή ανησυχίας για τους αξιωματούχους είναι, επίσης, η χαμηλή αύξηση των μισθών που δεν επιτρέπει την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης και κατ’ επέκταση των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία προκειμένου να αναρριχηθούν οι τιμές στην αγορά. «Εχουμε αιφνιδιαστεί αρνητικά από την αύξηση των μισθών εδώ και καιρό», είχε δηλώσει ο Μιροσλάβ Σίνγκερ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου. Τότε επιβεβαιώθηκε, επίσης, το πλαφόν στην ενίσχυση της ισοτιμίας της Τσεχίας πάνω από τις 27 κορώνες το ευρώ μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Υπάρχουν περιθώρια για μια αύξηση των μισθών; Η Συνομοσπονδία των Συνδικάτων θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα. Στόχος των συνδικαλιστικών εκπροσώπων είναι να επιδιώξουν από τον Σεπτέμβριο αύξηση μισθών κατά 5% για το 2016 ώστε να πλησιάσει το βιοτικό επίπεδο των Τσέχων αυτό των υπολοίπων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

H οικονομία της Τσεχίας, πάντως, διανύει μια ιδιαίτερα θετική συγκυρία. Από τις αρχές του 2015 παρουσιάζει μια από τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις σε σχέση με τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε, έπειτα από τη βαθιά ύφεση που έληξε στα τέλη του 2013. «Η οικονομική ανάπτυξη στην Τσεχία στηρίζεται σε γερά θεμέλια, με τη στήριξη των ξένων αγορών, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη συμβολή της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής» δηλώνει ο Τζίρι Σκοπ της τράπεζας Komercni Banka. Ο μεταποιητικός κλάδος στην Τσεχία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, με την οικονομία να διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανική βάση. Μάλιστα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εγκαταλείπουν την Κίνα λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής και επιστρέφουν στην Ευρώπη, με την Τσεχία να είναι μια από τις χώρες που επωφελείται περισσότερο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή