Νέο κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια

Νέο κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά βραχύβια αποδείχθηκε η αποτελεσματικότητα των άνευ προηγουμένου μέτρων στα οποία κατέφυγε προ τριών εβδομάδων η Κίνα για να στηρίξει τα κινεζικά χρηματιστήρια, καθώς ύστερα από μια σύντομη ανάπαυλα οι κινεζικές αγορές επέστρεψαν σε καθοδική πορεία και σημείωσαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2007. Η νέα «βουτιά» κλονίζει την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Πεκίνου να ελέγξει την κατάσταση και ενσπείρει ανησυχία για την πορεία της δεύτερης οικονομίας στον κόσμο μιας και ακυρώνει τις κυριολεκτικά αδιανόητες, τουλάχιστον για τα δυτικά πρότυπα, παρεμβάσεις του Πεκίνου. Προκάλεσε άλλωστε τριγμούς σε αναδυόμενες και ανεπτυγμένες αγορές.

Ο δείκτης SSEC του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 8,5% μετά τη θεαματική ανάκαμψη κατά 16% την οποία σημείωσε συνολικά την περασμένη εβδομάδα μετά τις παρεμβάσεις του Πεκίνου, που επέτρεψε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών περίπου 1.500 εταιρειών και της αρχικής δημόσιας εγγραφής πολλών άλλων, την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων και, προπαντός, την απαγόρευση πωλήσεων μετοχών από μεγαλομετόχους με μερίδια άνω του 5%. Οπως σχολίασαν αναλυτές της Capital Economics, «το δίδαγμα από την τελευταία φούσκα της Κίνας είναι πως εάν επικρατήσει απαισιοδοξία, οι παρεμβάσεις της ηγεσίας δεν έχουν παρά βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα».

Αυτή τη φορά, οι κραδασμοί υπερέβησαν τα σύνορα της Κίνας και επηρέασαν τις αναδυόμενες αγορές, με τα χρηματιστήρια Ινδίας και Ρωσίας να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%, το ρούβλι να υποχωρεί κατά 1,9% έναντι του δολαρίου και την τουρκική λίρα κατά 1%. Παράλληλα, ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε χθες κατά 2% στην αγορά του Λονδίνου, καταγράφοντας συνολική υποχώρηση 8,2% μέσα στον Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή, όμως, στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχώρησαν οι μετοχές εταιρειών με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, με την Apple να σημειώνει απώλειες 1,1% και τις κινεζικές Baidu και Alibaba να σημειώνουν πτώση 4,4% και 2,9% αντιστοίχως. Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο καταγράφονται οι κραδασμοί, ο Στιούαρτ Ρίτσαρντσον, στέλεχος της RMG Wealth Management στο Λονδίνο, δήλωσε στους Financial Times πως «πολλοί δείκτες, όπως οι τιμές των εμπορευμάτων και η κατάσταση στην Κίνα κατατείνουν σε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, κι αν σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση των αγορών εξαιτίας της Κίνας, μπορεί να εξωθήσει τη Fed να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων». Η ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας αντανακλάται, άλλωστε, στις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή του χαλκού υποχώρησε χθες κατά 1,1% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, όπως και ο ευρύτερος δείκτης εμπορευμάτων Thomson Reuters CRB.

Και όλα αυτά χωρίς να έχουν ανακληθεί οι επιθετικές παρεμβάσεις του Πεκίνου που, όπως έχουν επισημάνει αναλυτές των αγορών, ουσιαστικά ακυρώνουν την έννοια του χρηματιστηρίου. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προχώρησε σε ένα είδος μομφής προς το Πεκίνο εκφράζοντας ανησυχία για τους περιορισμούς που θέτει στη δυνατότητα των επενδυτών να τοποθετούνται στις κινεζικές αγορές και να τις εγκαταλείπουν κατά βούληση. Το Bloomberg επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο κάλεσε το Πεκίνο να αποσύρει τις παρεμβάσεις του από τις κινεζικές αγορές. Σημειωτέον ότι μερίδα αναλυτών της αγοράς εξέφρασε την εκτίμηση πως οι παρεμβάσεις του Πεκίνου οδήγησαν στη νέα πτώση των χρηματιστηρίων. Οπως τόνισε ο Γιου Ζουν, αναλυτής της Bosera Asset Management, «ύστερα από δύο εβδομάδες ανάκαμψης, τόσο οι ξένοι επενδυτές όσο και οι εγχώριοι θεσμικοί έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή