Ανακάμπτει σταθερά η αμερικανική οικονομία

Ανακάμπτει σταθερά η αμερικανική οικονομία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υγιή ρυθμό της τάξης του 2,3% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, από ύφεση 0,2% σε ανάπτυξη 0,6%, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας περί σταδιακής ανάκαμψης και ενισχύοντας τις πιθανότητες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε ορισμένα από τα προβλήματα που είχαν εμφανιστεί στις αρχές του έτους, όπως το κλείσιμο λιμανιών στη δυτική ακτή και το πολικό ψύχος. Ωστόσο, η πτώση των παγκόσμιων αγορών, η ενίσχυση του δολαρίου και η αναιμική αύξηση μισθών στις ΗΠΑ αναμένεται να περιορίσουν την επέκταση της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε τα στοιχεία για την ανάπτυξη έως και το 2012, αποκαλύπτοντας ότι η οικονομία επεκτάθηκε με βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Η μεγαλύτερη, αρνητική, αναθεώρηση του ΑΕΠ αφορά το 2013, έτος κατά το οποίο εφαρμόστηκαν αυτόματες περικοπές δαπανών και αυξήσεις της φορολογίας, εξαιτίας της αδυναμίας του Κογκρέσου να συμφωνήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας. Από τα τέλη του 2011 μέχρι τα τέλη του 2014, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1%, και όχι με ρυθμό 2,4%, όπως ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Το 2013, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στο 1,5%, δηλαδή ήταν ο πιο αργός από το τέλος της ύφεσης το 2009, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 2,2%. Την Τετάρτη οι Αμερικάνοι κεντρικοί τραπεζίτες εκτίμησαν ότι ενισχύεται η αγορά εργασίας και η οικονομία γενικότερα, ωστόσο απέφυγαν να στείλουν σαφές μήνυμα για το πότε ακριβώς θα αυξήσουν τα επιτόκια δανεισμού, επισημαίνοντας ότι ο ρυθμός του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από το επιθυμητό.

Σε κάθε περίπτωση, το αμερικανικό ΑΕΠ ενισχύθηκε χάρη στην αύξηση της απασχόλησης, που μετατράπηκε σε κατανάλωση. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 2,9% σε ετήσια βάση, από 1,8% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ωστόσο, η ενίσχυση της απασχόλησης δεν έχει ακόμη αυξήσει σημαντικά το πραγματικό εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή