Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Fed: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της. Στην επίσημη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η αγορά εργασίας συνέχισε να βελτιώνεται, με σταθερή αύξηση των νέων θέσεων εργασίας και σημαντική αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα τόνισε ότι η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας συνεχίζεται, αλλά τόσο οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου των επιχειρήσεων όσο και οι εξαγωγές παραμένουν ήπιες.

Οσον αφορά την αλλαγή νομισματικής πολιτικής, η Fed ξεκαθάρισε ότι θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων όταν υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας, ενώ εμφανίστηκε βέβαιη ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς τον στόχο 2% μεσοπρόθεσμα, διατηρώντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 16 Σεπτεμβρίου. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύουν και τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους αναθεωρήθηκαν στο 0,6% -έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,2%- ενώ για το δεύτερο τρίμηνο η πρώτη εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 2,3% επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. Η ιδιωτική κατανάλωση αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη της οικονομίας, σημειώνοντας αύξηση 2,9% έναντι 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ θετική συνεισφορά είχαν η αγορά ακινήτων αλλά και οι εξαγωγές.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς ότι μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed βρίσκεται προ των πυλών έδωσαν ανοδική ώθηση στο δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή), ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και Αμερική στο τέλος τις εβδομάδας που διανύσαμε. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού τίτλου των ΗΠΑ ανήλθε σε υψηλά ημερών κοντά στο 2,32% την Πέμπτη από 2,26% στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, έχοντας καταγράψει άνοδο από χαμηλά 2 εβδομάδων στο 2,21%, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε τη Δευτέρα. Στον απόηχο των εξελίξεων αυτών, ο σταθμισμένος δείκτης DXY του δολαρίου -δείκτης έναντι των νομισμάτων των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας- διαπραγματευόταν κοντά στο 97,39 την Παρασκευή στις αγορές της Ευρώπης έναντι 97,24 στο κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας και υψηλού μιας εβδομάδας 97,77 την Πέμπτη.

* Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή