Το ακριβό φράγκο στέλνει τους Ελβετούς για ψώνια στη Γερμανία

Το ακριβό φράγκο στέλνει τους Ελβετούς για ψώνια στη Γερμανία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του ελβετικού φράγκου προς το ευρώ έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην παραλίμνια πόλη Κρόιτσλινγκεν στα βόρεια της Ελβετίας. Το νόμισμα της Ελβετίας έχει γίνει ακριβότερο, αφότου στις αρχές του χρόνου η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την αποσύνδεσή του από το ευρώ. Αυτό επηρεάζει τις καταναλωτικές αποφάσεις των Ελβετών. Πολλοί κάτοικοι του Κρόιτσλινγκεν στη λίμνη Κoνστάντζα και άλλων συνοριακών πόλεων διασχίζουν τα σύνορα και κάνουν ψώνια στη Γερμανία. Ολοένα οι αριθμοί τους μεγαλώνουν και αυτό πλήττει τις λιανικές πωλήσεις στην Ελβετία. Σημειωτέον πως το πρώτο εξάμηνο η οικονομία της χώρας ενδεχομένως επιβραδύνθηκε.

«Ζούμε μια δύσκολη περίοδο και αυτό φαίνεται στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα», επισημαίνει η Νικόλ Εσλινγκερ, επικεφαλής του τουριστικού συμβουλίου στο Κρόιτσλινγκεν. «Εδώ οι άνθρωποι πάντα πήγαιναν στο κοντινότερο κατάστημα, ακόμη και εάν βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά σήμερα μιλάμε για άλλη κλίμακα». Οι ελβετικές εξαγωγές δέχθηκαν χτύπημα από το ακριβότερο φράγκο και συνολικά η ανάπτυξη μάλλον θα υστερεί από την αντίστοιχη στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με αναλυτές. Επίσης, προβλέπεται πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή το 2015, η οποία ίσως να αποδειχθεί και η δραστικότερη τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Η δε μεταποίηση απροσδόκητα είχε κάμψη τον Ιούλιο.

Kαταναλωτές

Η υποτυπώδης συνοριακή γραμμή Ελβετίας – Γερμανίας και η μη χρήση διαβατηρίου διευκολύνει τις μετακινήσεις. Αλλωστε, ανέκαθεν οι Ελβετοί είχαν παράδοση να αγοράζουν τα είδη καθημερινής χρήσης σε άλλη χώρα. Ερευνα της GfK αναφέρει πως οι Ελβετοί ξόδεψαν σχεδόν 10 δισ. ελβετικά φράγκα (9,4 δισ. ευρώ) εκτός Ελβετίας το 2013 για να αγοράσουν τα πάντα, από απορρυπαντικό σκόνη μέχρι γυαλιά ηλίου.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον νόμο, οι κάτοικοι Ελβετίας μπορούν να εισάγουν αγαθά 300 φράγκων (282 ευρώ) έκαστος σε ημερήσια βάση χωρίς καταβολή δασμών, ενώ επίσης έχουν τη δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ από τη Γερμανία.

Συγκρίνοντας τις τιμές μεταξύ των δύο χωρών, με τη βοήθεια του ιστοτόπου www.preisbarometer.ch, ένα καλάθι με 54 συνηθισμένα είδη ατομικής περιποίησης όπως το ζελ μαλλιών L’Oreal και το αντηλιακό Nivea κοστίζει σχεδόν 70% περισσότερο στην Ελβετία από ό,τι στη Γερμανία. Τα ρούχα είναι 43% ακριβότερα στην Ελβετία. Ως απάντηση στον αποκαλούμενο «καταναλωτικό τουρισμό», η αλυσίδα φαρμακείων Mueller προχώρησε σε προσωρινή μείωση τιμών στο παράρτημά της στο Κρόιτσλινγκεν, ώστε να έχει φθηνότερα είδη από τη Γερμανία. Πάντως, όσο και αν πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα με το ισχυρό φράγκο, η κάμψη της ελβετικής οικονομίας θα είναι βραχύβια, όπως αναφέρουν αναλυτές. Συν τοις άλλοις, στην πόλη Κρόιτσλινγκεν δεν πλήττονται όλες οι δραστηριότητες. «Για εμάς τα πράγματα δεν πάνε τόσο άσχημα», παρατηρεί, εν κατακλείδι, ο Μάρκους Στοτζ, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης κρεβατιών και στρωμάτων. «Αρκετοί ψωνίζουν στη Γερμανία. Εμείς πουλάμε ελβετικής κατασκευής στρώματα αποτιμημένα σε φράγκα, οπότε το αδύναμο ευρώ δεν παίζει κάποιο ρόλο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή