Η Κίνα βάζει τάξη στην αγορά e-πληρωμών

Η Κίνα βάζει τάξη στην αγορά e-πληρωμών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα αποφάσισε να βάλει φρένο στις παρατυπίες της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα βάλει τάξη στην αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών, που ανέρχεται σε 2 τρισ. δολάρια και στην οποία κυριαρχούν οι κολοσσοί του Διαδικτύου, οι κινεζικές εταιρείες Alibaba και Tencent. Οι Αρχές έχουν προτείνει την επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές και αυστηρότερων προδιαγραφών ασφαλείας. Οι αλλαγές φαίνεται πως ευνοούν τις παραδοσιακές τράπεζες, που δεν έχουν κατορθώσει να ακολουθήσουν την εξέλιξη των εταιρειών online πληρωμών. Η εξέλιξη αποτελεί υπενθύμιση του ότι ακόμη και στην Κίνα υπάρχουν κάποια όρια στην καινοτομία της τεχνολογίας.

Το σχέδιο των νέων κανόνων που θα διέπουν τον κλάδο παρουσίασε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στις 31 Ιουλίου και φάνηκε σαν ενόχληση για τους καταναλωτές. Προβλέπει πως οι εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών θα επιτρέπεται εφεξής να διαχειρίζονται πληρωμές αξίας μικρότερης των 5.000 γουάν, ένα ποσό αντίστοιχο των 805 δολαρίων, την ημέρα. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι χρήστες του Διαδικτύου που ενδιαφέρονται να αγοράσουν, για παράδειγμα, το iPhone 6, το οποίο κοστίζει 5.700 γουάν, θα πρέπει να κάνουν χρήση ενός κανονικού τραπεζικού λογαριασμού ή μιας πιστωτικής κάρτας για να το πληρώσουν.

Οσοι ενδιαφέρονται να ανοίξουν έναν online λογαριασμό πληρωμών θα πρέπει να παρουσιάσουν τουλάχιστον πέντε έγγραφα που επαληθεύουν την ταυτότητά τους. Η υποχρέωση αυτή υπερβαίνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υποχρεούνται να περάσουν για να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό σε κάποιο υποκατάστημα μιας τράπεζας.

Σύμφωνα με στελέχη της κεντρικής τράπεζας της χώρας, οι νέοι κανόνες δεν θα επηρεάσουν παρά μόνο το 20% των λογαριασμών ηλεκτρονικών πληρωμών που υπερβαίνουν τα 5.000 γουάν στις καθημερινές τους συναλλαγές βάσει στοιχείων για το περασμένο έτος. Ωστόσο, η εταιρεία Alipay, που ηγείται της σχετικής αγοράς και διεκπεραιώνει το 78% των συναλλαγών για λογαριασμό της Alibaba και της Tenpay, θυγατρικής της Tencent, εκτιμά πως οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες. Ακόμη κι αν υποθέσουμε πως τα όρια που θέτουν οι κανονισμοί έχουν  αντίκτυπο μόλις στο 1/5 των χρηστών της Alipay, αυτό ισοδυναμεί  με 80 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς.

Οποιαδήποτε επιβράδυνση παρατηρηθεί στον ρυθμό αύξησης των χρηστών και των συναλλαγών θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές της Ant Financial, μητρικής εταιρείας της Alipay. Η εν λόγω μητρική εταιρεία αναβάθμισε προσφάτως την κεφαλαιοποίησή της στα 45 δισ. δολάρια και σχεδιάζει να προχωρήσει στην αρχική δημόσια εγγραφή της. Οι περιορισμοί που επιβάλλει στις κινεζικές τράπεζες η σχετική νομοθεσία, αλλά και οι αργοί ρυθμοί των κρατικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έχουν δώσει σε νέες εταιρείες online τη δυνατότητα να επιβάλουν χρεώσεις σε νομικά αχαρτογράφητες περιοχές, να οικοδομήσουν επιχειρήσεις με ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης σε τομείς όπως τα κεφάλαια της χρηματαγοράς, ο δανεισμός μεταξύ επιχειρήσεων και ο κλάδος των ασφαλιστικών.

Και τώρα οι κινεζικές αρχές αποφασίζουν να πατάξουν το σύστημα. Μόλις τον περασμένο μήνα, οι ρυθμιστικές αρχές έθεσαν στο στόχαστρό τους μια πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών που ανήκει μερικώς στην Ant Financial. Το έκαναν στο πλαίσιο της ευρύτερης εκστρατείας που έχουν εξαπολύσει για να πατάξουν το σύστημα περιθωριακών συναλλαγών που έχει αναπτυχθεί χωρίς να υπόκειται σε ρυθμίσεις. Ισως τελικά να υιοθετηθεί μια ηπιότερη εκδοχή των κανόνων και να αφήνουν στους οπαδούς της Alibaba τα περιθώρια ελιγμών ώστε να μπορούν να τους παρακάμψουν. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, όμως, φαίνεται πως εξαντλείται η ανοχή των Αρχών στις παρατυπίες της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή