Γιατί τα hedge funds ευδοκιμούν στην Κίνα

Γιατί τα hedge funds ευδοκιμούν στην Κίνα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες ξένα hedge funds και ξένοι χρηματιστές δραστηριοποιούνται στην Κίνα στην γκρίζα ζώνη του ελλειμματικού ρυθμιστικού της πλαισίου. Χρησιμοποιούν κερδοσκοπικές στρατηγικές που δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών να επαναφέρουν την ηρεμία στα κινεζικά χρηματιστήρια.

Τα ξένα hedge funds έχουν εντοπίσει διάφορους νόμιμους τρόπους για να στοιχηματίζουν σε κινεζικές μετοχές και παράγωγα παρακάμπτοντας τους επίσημους επενδυτικούς διαύλους, που εμποδίζουν διάφορες στρατηγικές όπως τις ακάλυπτες πωλήσεις στις οποίες έχουν επιρρίψει οι αρχές την ευθύνη για την πτώση των χρηματιστηρίων. Σύμφωνα με τον Ολιβερ Μπάρον, αναλυτή της επενδυτικής NSBO του Πεκίνου, «δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας στην αγορά και του αισθήματος μεταξύ ιδιωτών επενδυτών, αυτές οι στρατηγικές των hedge fund είναι φυσικό να τους εξωθούν σε μαζικές πωλήσεις υπονομεύοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης να στηρίξει την αγορά». Από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν έχουν υποχωρήσει σχεδόν 30% και διεξάγονται έρευνες στις πρακτικές που χρησιμοποιούν τα hedge funds.

Επενδυτικά κεφάλαια και χρηματιστές αυξάνουν τη ρευστότητα στην αγορά και αποτελούν τμήμα κάθε υγιούς χρηματιστηρίου αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδέχεται να έχουν επιφέρει δυσανάλογο αντίκτυπο στα χρηματιστήρια της Κίνας από τα οποία απουσιάζει η σταθεροποιητική βάση των επενδυτών που αγοράζουν και πωλούν. Πηγές του κλάδου υπολογίζουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες hedge funds. Παρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες χρηματιστηριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις συναλλαγές πραγματικών εμπορευμάτων, από καρπούς μέχρι νικέλιο, και στη συνέχεια επεκτείνονται στους τίτλους μέσω συνεργασίας με εγχώριους χρηματιστές.

Σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία, εγγράφονται ως διαπραγματευτές εμπορευμάτων ή ως συμβουλευτικές που επενδύουν τα κέρδη τους σε μετοχές όπως οποιαδήποτε εγχώρια εταιρεία ή παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εγχώριους επενδυτές. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια για τους ξένους αλλά και πολλές δομές που αυτοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν και φυσικά τις χρησιμοποιούν για να μπουν στην αγορά» επισημαίνει ο Ερικ Νέο, διευθύνων σύμβουλος της Neo & Partners Global. Η διαρκής αύξηση του αριθμού των hedge funds δυσχεραίνει το έργο των ρυθμιστικών αρχών. «Μόνον στη Σαγκάη υπάρχουν πάνω από 120 εκατ. κωδικοί και κανείς δεν μπορεί να επιβάλει ρυθμίσεις σε τόσους κωδικούς και να ξέρει τι συμβαίνει» τονίζει ο ίδιος.

Από τη στιγμή που άρχισε η πτώση των αγορών, η ρυθμιστική αρχή των κινεζικών χρηματιστηρίων έχει παγώσει σχεδόν 40 κωδικούς χωρίς, όμως, να καταγγείλει καμία παρανομία. Η Citadel Securities, μονάδα του αμερικανικού ομίλου στον οποίο ανήκει το ομώνυμο hedge fund, ανέφερε προ ημερών ότι σχετίζεται με έναν από τους κωδικούς αυτούς. Ηταν η πρώτη φορά που ξένη εταιρεία επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο. Υποστήριξε, πάντως, ότι συμμορφώνεται με όλους τους τοπικούς νόμους και ρυθμίσεις. Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν απάντησε στα ερωτήματα των δημοσιογράφων ούτε κατονόμασε τους κατόχους των κωδικών που πάγωσαν. Τα χρηματιστήρια, πάντως, έδωσαν στη δημοσιότητα ορισμένα ονόματα κατόχων κωδικών. Πηγές προσκείμενες σε ξένα hedge funds αναφέρουν ότι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης Citadel καθώς ανησυχούν μήπως οι εξελίξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια οδηγήσουν σε μια αναθεώρηση των κανόνων που θα δυσχεράνει περαιτέρω τη συμμετοχή τους στην κινεζική αγορά. Παράλληλα, πηγές του κλάδου δηλώνουν πως πολλοί Κινέζοι επενδυτές τοποθετούν τα κεφάλαιά τους σε hedge funds επειδή εκτιμούν πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να πλουτίσουν γρήγορα όταν η αγορά είναι τόσο απρόβλεπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή