Ντόμινο πτωχεύσεων απειλεί την Κίνα

Ντόμινο πτωχεύσεων απειλεί την Κίνα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος κατάρρευσης του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας επανέρχεται στο προσκήνιο με αιτία αυτήν τη φορά την πτώχευση κρατικής εταιρείας εγγύησης των δανείων από σκιώδεις πιστωτικούς οργανισμούς. Μερίδα των σκιωδών αυτών πιστωτικών οργανισμών ζητούν την αρωγή της πολιτείας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ντόμινο πτωχεύσεων. Θέτουν, έτσι, τις κινεζικές αρχές ενώπιον διλήμματος, καλώντας τες να επιλέξουν για μία ακόμη φορά ανάμεσα στη βραχυπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και τη διαιώνιση μιας πρακτικής που αποτρέπει τις κρίσεις αλλά διασφαλίζει ατιμωρησία στους άσωτους επενδυτές και δεν οδηγεί σε βελτίωση των πρακτικών δανεισμού.

Το θέμα αφορά την υπό πτώχευση κρατική εταιρεία εγγύησης δανείων της βόρειας επαρχίας Χεμπέι, που έχει αναστείλει κάθε πληρωμή εγγύησης δανείου από τον Ιανουάριο, οπότε αντικαταστάθηκε ο πρόεδρός της και ετέθη υπό την εποπτεία κρατικά ελεγχόμενου ομίλου. Η εταιρεία αυτή θα συμπαρασύρει στην πτώση της περίπου 50 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, των οποίων έχει εγγυηθεί τα δάνεια συνολικού ύψους 50 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 7,8 δισ. δολαρίων. Οι μισοί από τους οργανισμούς αυτούς δεν είναι τράπεζες, αλλά ανήκουν στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα και δανείζουν σε εταιρείες στις οποίες αποφεύγουν να δανείσουν οι τράπεζες. Εν όψει του κινδύνου κατάρρευσης ολόκληρου του συστήματος οικονομικών σχέσεων στην επαρχία της Χεμπέι, έντεκα σκιώδεις τράπεζες απευθύνθηκαν με ανοικτή τους επιστολή στον τοπικό αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος ζητώντας να αναλάβει η πολιτεία τη διάσωση της εταιρείας εγγυήσεων και να αποτρέψει μια ευρύτερη καταστροφή.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, επικαλούνται τον κίνδυνο «ενός ντόμινο από αλλεπάλληλες και αλληλένδετες πτωχεύσεις, στις οποίες θα εμπλακούν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τεράστια χρηματικά ποσά και σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο συμφέρον». Τονίζοντας, άλλωστε, πως αντιπροσωπεύουν «περισσότερους από χίλιους επενδυτές και περισσότερες από χίλιες οικογένειες», καλούν τον τοπικό αξιωματούχο να αποτρέψει τον πανικό και τον κοινωνικό αντίκτυπο από ένα συμβάν όπως η πτώχευση της εν λόγω εταιρείας. Η αναφορά στους επενδυτές σχετίζεται με την προέλευση των δανείων που χορηγούν οι σκιώδεις χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Αρχικά πουλούν σύνθετα επενδυτικά προϊόντα με απόδοση πολύ υψηλότερη από τις συμβατικές τραπεζικές αποταμιεύσεις και με τα κέρδη από τις πωλήσεις των επενδυτικών προϊόντων χορηγούν δάνεια σε εργολάβους, ιδιοκτήτες ορυχείων και βιομηχανιών του μεταποιητικού τομέα που αντιμετωπίζουν την απροθυμία των τραπεζών. Το συνολικό ύψος αυτών των δανείων έχει εκτιναχθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τα 1,7 τρισ. γουάν, στα οποία ανέρχονταν το 2011, στα 6,9 τρισ. γουάν στα τέλη Ιουνίου.

Σημειωτέον ότι τα περισσότερα από τα επενδυτικά προϊόντα που χορηγούν οι εν λόγω χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί διανέμονται μέσω των κρατικών τραπεζών με αποτέλεσμα να δημιουργείται στους μην ενημερωμένους επενδυτές η εντύπωση ότι έχουν την εγγύηση του κράτους χωρίς να ισχύει αυτό. Εχει προηγηθεί τα τελευταία χρόνια σειρά πτωχεύσεων και οι Αρχές έχουν μεσολαβήσει ουσιαστικά περιφρουρώντας τους μικροεπενδυτές. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να το κάνουν μετά τις έντονες αντιδράσεις συγκεντρωμένων έξω από υποκαταστήματα τραπεζών. Δεδομένου, όμως, ότι επιβραδύνεται ραγδαία ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, αυξάνεται ο κίνδυνος να ακολουθήσει κύμα πτωχεύσεων ιδιαίτερα εξαιτίας μη εξυπηρετούμενων δανείων από αυτούς τους σκιώδεις χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ακριβώς επειδή χορηγούν επισφαλείς πιστώσεις με υψηλά επιτόκια σε δανειολήπτες που δεν πληρούν τα εχέγγυα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή